Dan iznenađenja u Eugeneu

Slovenac Kristijan Čeh svjetski prvak

Na ovom SP-u je Čeh već u drugoj seriji preuzeo vodstvo hicem od 69.02 m, da bi u trećoj seriji bacio do 71.13 m i postavio novi rekord svjetskih prvenstava, čemu se nijedan od konkurenata nije uspio približiti.
Sport / Ostali sportovi | 20. 07. 2022. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija ima svjetskog prvaka u bacanju diska. Kristjan Čeh je na posljednjim olimpijskim igrama bio peti, dvije godine ranije je na Europskom prvenstvu do 23 godine osvojio zlato. Na ovom SP-u je već u drugoj seriji preuzeo vodstvo hicem od 69.02 m, da bi u trećoj seriji bacio do 71.13 m i postavio novi rekord svjetskih prvenstava, čemu se nijedan od konkurenata nije uspio približiti.

Srebro i bronca odlaze u Litvu zahvaljujući Mykolasu Alekni (69.27) i Andriusu Gudžiusu (67.55), a bez odličja je ostao vladar diska posljednjih godina, aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak iz Dohe 2019. Šveđanin Daniel Stahl (67.10 m), koji je osvojio četvrto mjesto, iako je u Eugene došao s najbolji rezultatom u ovoj sezoni (71.47).

Čeh bi mogao vrlo lako biti nasljednik Primoža Kozmusa koji je u bacanju kladiva ostvario sjajnu karijeru. Kozmus ima zlato iz Pekinga 2008. godine, srebro uz Londona 2012, naslov svjetskog prvaka iz Berlina 2099, te još dvije medalje sa svjetskih smotri, iz Osake (srebro) i Daegua (bronca).

Veliko iznenađenje smo imali u finalnoj utrci na 400 metara prepone kod atletilčara.aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak ostao bez odličja. Svjetski rekorder, Norvežanin Karsten Warholm, koji je prije godinu dana u Tokiju istrčao nestvarnih 45.94 sekundi, u Eugeneu je bio dvije i pol sekunde sporiji te je završio na sedmom mjestu.Ozljede butnog mišića je učinila svoje.

Tu je svoju priliku iskoristio 22-godišnji Brazilac Alison dos Santos, brončani s prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koji je uvjerljivo pobijedio s novim rekordom svjetskih prvenstava (46.29 sekundi) i trećim rezultatom svih vremena. Srebro i bronca su ostali u Sjedinjenim Državama zaslugom olimpijskog doprvaka Raija Benjamina (46.89) i Trevora Bassitta (47.39).Broncu je osvojio Mohamed Katir (3:29.90), 24-godišnji španjolski reprezentativac koji je rođen u Maroku.

Norvežani su petog dana natjecanja u Eugeneu računali na dva zlata, ali bez njega su ostali i u utrci na 1500 metara u kojoj je naslov svjetskog prvaka osvojio britanski reprezentativac Jake Wightman (3:29.23 minute) i pritom postavio novi osobni rekord te najbolji rezultat u ovoj godini, nadmašivši u finišu olimpijskog pobjednika Jakoba Ingebrigtsena (3:29.47).Broncu je osvojio Mohamed Katir (3:29.90), 24-godišnji španjolski reprezentativac koji je rođen u Maroku.Jake je prvi Britanac kojem je uspjelo osvojiti svjetsko zlato na 1500 metara od Stevea Crama 1983. godine.


U skoku u vis nije bilo olimpijske pobjednice i trostruke svjetske prvakinje Marije Lasickene iz Rusije, pa se u tu karte izmješale. Australka Eleanor Patterson je u prvom pokušaju preskočila 2.02, što joj je na kraju bilo dovoljno za zlato. Yaroslava Machuchikh iz Ukrajine je završila kao treća, dok je točno dva metra bilo je dovoljno Talijanki Eleni Vallortigari za brončano odličje, iako je ona bila jedina koja je tu visinu preskočila u prvom skoku.

Kopirati
Drag cursor here to close