Šveđanka i Katie Ledecky u centru pažnje

Sjöstrom uzela zlato na 50 leptir, svjetski rekord popravila na 50 slobodno

Ono što je posebno važno, kada je u pitanju Sarah Sjöstrom, ovo je njeno peto uzastopno zlato u ovoj disciplini na svjetskim prvenstvima. Sve je počelo još u Kazanu 2015. godine.
Sport / Ostali sportovi | 29. 07. 2023. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarah Sjöstrom ima 29 godina i još uvijek ne posustaje. Plivačica koja osvaja medalje na velikim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji od 2008. godine, danas je uspjela osvojiti jednu zlatu medalju i oboriti jedan svjetski rekord.

Tako je na 50 leptir, Sjöstrom slavila u vremenu 24.77 ispred Yufei Zhang i Gretchen Walsh. Kineskinja je imala vrijeme 25.05, Amerikanka 25.46. Ono što je posebno važno, kada je u pitanju Sarah Sjöstrom, ovo je njeno peto uzastopno zlato u ovoj disciplini na svjetskim prvenstvima. Sve je počelo još u Kazanu 2015. godine.

Međutim, raspoložena Sjöstrom je vrlo brzo ponovo bila u bazenu i uspjela je oboriti svjetski rekord na 50 slobodno, radilo se o polufinalnoj utrci. Šveđanka je popravila vlastiti svjetski rekord za šest stotinki na 23.61 sekundi.

Još jedna plivačica je potvrdila svoju dominaciju u jedno disciplini. To je Katie Ledecky koja je još jednom zlatna na 800 metara slobodno. To je njen šesti naslov u ovoj disciplini. Šesterostruka olimpijska pobjednica plivala je 8:08.87 minuta. Veliki favorit u utrci, Ledecky (26) osvojila je 16. pojedinačni naslov svjetske prvakinja, a ukupno 21. računajući štafete. Ledecky je stigla do pobjede daleko ispred Kineskinje Li Bingjie, koja je zaostala više od četiri sekunde, i Australke Ariarne Titmus.

Litvanka Rita Meilutyte se pobrinula za izjednačenje svjetskog rekorda u polufinalu na 50 m prsno. Rita je plivala kao i Talijanka Benedetta Pilatto prije dvije godine, a to je 29.30.

Australka Kaylee McKeown zadržala je u subotu naslov svjetske prvakinje na 200 metara leđno, spremivši u džep već treću zlatnu medalju na ovom Svjetskom prvenstvu u plivanju. McKeown potvrđuje svoju dominaciju u svjetskom leđnom plivanju budući da je na ovim svjetskim prvenstvima osvojila i zlata na 50 i 100 leđno.

Kao i na 100 metara leđno, zauzela je prvo mjesto ispred Amerikanke Regan Smith, koja je izgubila utrku za više od sekunde. Kineskinja Peng Xuwei zauzela je treće mjesto. Kaylee McKeown (22) je napravila senzaciju na Igrama u Tokiju 2021., postavši trostruka olimpijska pobjednica (100, 200 m leđno i ženska štafeta).

Na 50 m slobodno uvjerljivo je slavio Australac Cameron McEvoy. On je utrku otplivaoo za 21,06 sekundi i tako stigao do svog prvog svjetskog zlata. Ovaj 29-godišnji plivač iza sebe je ostavio Amerikanca Jacka Alexija (21.57) i Britanca Benjamina Prouda (21.58).

Izostanak prvaka na 100 metara leptir Kristofa Milaka i osvajača zlatne olimpijske medalje i svjetskog rekordera Caeleba Dressela dodao je dašak neizvjesnosti u finale 100 leptir. No, Francuz Maxime Grousset pobijedio je s 50.14 sekundi i uzeo zlato ispred Kanađana Josha Liendoa i Amerikanca Darea Rosea. Bilo je to četvrto zlato Francuske na SP, a Leon Marchand osvojio je ostala tri.

I napokon, australska mješovita štafeta 4x100m slobodno u sastavu Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Shayna Jack i Mollie O'Callaghan srušila je svoj svjetski rekord u posljednjoj utrci večeri s vremenom 3:18.83 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close