Na Europskom prvenstvu

Sjajni nastupi, četiri zlatne medalje osvojene u Gruziji

Zlatnim medaljama na Europskom prvenstvu okitili su se Emina Sipović, Ali Arnautović, Bekir Grabus i Anes Bostandžić.
Sport / Ostali sportovi | 11. 02. 2024. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjajne rezultate ostvarili su članovi karate reprezentacije BiH koji su osvojili četiri zlatne medalje na Europskom prvenstvu za takmičare do 21 godine, juniore i kadete, kojem je bio domaćin gruzijski Tbilisi. Ali Arnautović je bio najbolji u kategoriji kadeta, kategorija do 70 kg.

Alijev protivnik bio je Ukrajinac Hela Kiria, aktualni prvak Evrope. Na pola minute do kraja, Ali je uzeo bod koji je znalački sačuvao i tako se okitio europskim zlatom. Nikoloz Abuladze (Gruzija), Caleb Gilbert (Engleska), Artjoms Sevcovs (Latvija) i Anes Arifaj (Crna Gora), bili su njegovi protivnici do finala.

U kategoriji do 67 kilograma, Bekir Grabus je prošao Francuza Ismaila Cissokha, Danca Kristensena, predstavnika Azerbejdžana Huseyna Mammadlija, te na kraju u finalu sredio Gruzijca Sulamanidzea 2:1.

Anes Bostandžić nastavlja sa sjajnim rezultatima. On je nastupao u kategoriji preko 84 kilograma, U21. Osman Osmanli je bio posljednji protivnik u finalu, poražen je s uvjerljivih 8:0. Do finala, Anes je eliminirao Sandra Krešića, Melabija Gelashvilija, Mattea Avanzinija iz Italije.

Emina Sipović je u finalu svoju kategorije U21 60 kilograma je bila sigurna protiv Hane Debeljak iz Slovenije 4:1. U svom dijelu ždrijeba, Emina je redom pobjeđivala Carly McNab iz Škotske, Nevenu Filipov iz Srbije, Slovakinju Vaczy, te Ukrajinku Yervachevu.

Pored četiri zlatne medalje, Ajla Sipović je još osvojila srebrenu medalju u konkurenciji juniorki do 66 kilograma, Nejra Sipović brončanu medalju u konkurenciji takmičarki do 21 godine (-55 kg).

Kopirati
Drag cursor here to close