Magazin Time izabrao

Simone Biles sportska osoba godine

Mjesec dana nakon Olimpijade emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu, Simone je optužila FBI za zataškavanje i "zatvaranje očiju" dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica.
Sport / Ostali sportovi | 15. 12. 2021. u 17:52 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka revija Time za sportsku osobu godine izabrala je gimnastičarku Simone Biles, višestruku olimpijsku i svjetsku prvakinju, koja je na OI u Tokiju zbog psiholoških problema otkazala nastupe u četiri finala.

"Svojim postupcima da zdravlje stavi na prvo mjesto prokrčila je put u sportu i pomogla je razbiti stigmu o psihičkom zdravlju", piše Time.

Nakon OI u Tokiju je u američkom Senatu svjedočila protiv bivšeg liječnika američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassara, koji je godinama spolno zlostavljao maloljetne djevojke.

Biles je tada istaknula da ih je izdao cjelokupni sistem, od sportskih saveza do policije i FBI-a, koji nisu pravodobno reagirali već su gurnuli glavu u pijesak pred zločinima.

Usred Olimpijade za koju je trenirala pet godina, a koja je trebala biti trijumfalni kamen temeljac povijesne karijere, Biles je navukla trenirku, spakirala torbu i rekla ostalim gimnastičarkama iz reprezentacije da se neće natjecati s njima, nego ih radije bodriti u momčadskom natjecanju.

Njezin um i tijelo nisu bili usklađeni, rekla je, što ju je izložilo ozbiljnom riziku. Također se povukla s naredna četiri natjecanja po spravama, vrativši se samo kako bi sudjelovala u posljednjem. Na Olimpijskim igrama na kojima se činilo da je pet zlatnih medalja za Simone je bilo predodređeno, osvojila je momčadsko srebro i broncu.

"Ponekada imam dojam na svojim leđima nosim težinu cijelog svijeta. Znam da ostavljam dojam kako taj pritisak ne utječe na mene, ali ponekad je vraški teško" napisala je nakon odrađenih kvalifikacijama Simone Biles, a onda je šokirala javnost. Nakon nastupa na jednoj spravi, preskoku. Već tijekom te vježbe se vidjelo kako Biles nije prava. Jer se negdje u zraku, predomislila. Bukvalno. Dovoljno za 13.766, rezultat, njezin najslabiji na spomenutoj spravi u olimpijskoj karijeri.

Simone nije bila ozlijeđena, ali nije ni bila spremna za nastup. Jednostavno nije izdržala.

"Htjela sam ovu Olimpijadu odraditi onako baš za sebe. Ali kada sam došla u Tokyo, osjetila sam kao da radim za neke druge ljude. Osjećam kako bi se srce slama, jer mi je oduzeto ono što volim, kako bi drugi bili zadovoljni, dodala je ova sjajna mlada Amerikanka, najuspješnija u ovom sportu računajući obje konkurencije. Ikada. Jer iza sebe nevjerojatno statistiku.

Mjesec dana nakon Olimpijade emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu, Simone je optužila FBI za zataškavanje i "zatvaranje očiju" dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica. "Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog savez", rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice – Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols.

Majka Nellie sjeća se kako ju je Simone u suzama nazvala 2017. godine, rekavši da treba razgovarati s njom. Na kraju je mlada gimnastičarka završila na terapijskim sesijama. Koje se prestale nekih šest mjeseci prije Olimpijade.

Kopirati
Drag cursor here to close