Nakon polufinalnih dvoboja

VIDEO I Sabalenka i Qinwen Zheng u finalu Australian Opena

Prošle godine je Sabalenka je osvojila Australian Open, igra finale US Opena, dok je poražena u polufinalu Roland Garrosa i Wimbledona.
Sport / Ostali sportovi | 25. 01. 2024. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aryna Sabalenka je na korak do obrane naslova na Australian Openu. Danas je nakon velike borbe, savladala u dva seta mladu Amerikanku Coco Gauff sa 7-6(2), 6-4, za svoje treće Grand Slam finale u karijeri, drugo uzastopno. Upravo je prošle godine Sabalenka izgubila finale US Opena, od Gauff. Prošle godine je Sabalenka je osvojila Australian Open, igra finale US Opena, dok je poražena u polufinalu Roland Garrosa i Wimbledona.

Ovo je bilo tipično polufinale tenisačica s strašno puno nervoze. U prvih šest gemova smo vidjeli tri breaka. Dva je napravila Sabalenka, jednom je uzvratila Gauff. Međutim, stvari su kako to obično kada je u pitanju ženski tenis brzo promijenile. Gauff je nanizala četiri gema zaredom, spasila je set loptu, imala veliku priliku kod 6-5, dva poena je bila daleko od seta, ali je izgubila svoj servis. Sabalenka je svojoj protivnici dopustila dva poena. Gauff je nekako preživjela prvi gem drugog seta, suočila se odmah na startu s break loptama. S još jednom u sedmom gemu, ali na kraju nije izdržala. U devetom gemu stigao je presudni break.

Video: Sabalenka - Gauff

"Coco je sjajna tenisačica, mečevi protiv nije su uvijek teški. Ključno je što sam ostala fokusirana do kraja. Bez obzira na ono što se dešavalo na terenu, kretanje rezultata. Nastavila sam se boriti. Naravno da sam jako sretna što sam u još jednom finalu Grand Slama. Nadam se da mogu biti malo bolja nego prošli put. Uvijek uživam igrati protiv Coco bez obzira jeste li dobili ili izgubili meč. Nadam se da ćemo igrati još finala u kojima ću ja pobjeđivati", rekla je Sabalenka.

Njena protivnica u finalu će biti Kineskinja Qinwen Zheng. Zheng je prva Kineskinja nakon deset godina i Li Na koja je igrala finala. I ne samo igrala već i osvojila ovaj turnir. Zheng je zaustavila sjajnu Ukrajinku, Dayanu Yastremsku 6-4, 6-4. Yastremska je uzela prva dva gema, ali taj break prednosti imao neki značaj, jer je Zheng uzvratila i uzela set. U drugom setu nešto ipak malo drugačija situacija. Sad je Zheng došla do prvog breaka, ali je onda odgovorila Yastremska. vrlo lako, bez izgubljenog poena, Zheng je novim breakom trasirala sebi put u finale.

Kopirati
Drag cursor here to close