Prvi Japanac pobjednik turneje nakon Funakija 1998.godine

Ryoyu Kobayashi u društvu odabranih

Japanac je priču na Novogodišnjoj turneji zaključio sa 1089.0 bodova, 62.1 više od drugog Eisenbichlera, a 83.9 više od trećeg Lehyea.
Sport / Ostali sportovi | 06. 01. 2019. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sven Hannawald je dugo vremena bio nedodirljiv. Čak šesnaest godina smo čekali na prvog sljedećeg skakača koji će ostvariti tzv Grand Slam, upisati četiri vezane pobjede za ukupni trijumf na Novogodišnjoj turneji, a onda smo u razmaku od dvije godine dobili dva pobjednika. Prošle godine je to napravio Poljak Kamil Stoch, ove godine fenomenalni Ryoyu Kobayashi. Ryoyu je tako ušao u društvo odabrane trojke, te je ujedno postao drugi Japanac pobjednik turneje nakon Kazuyoshija Funakija 1998. godine.

Na četvrtoj, posljednjoj stanici, Ryoyu je morao izvući maksimum u drugoj seriji s obzirom na to da je nakon prve bio tek četvrti sa skokom od 135 metara. Ispred Kobayashija su bili treći Kraft, drugi Kubacki i prvi Eisenbichler. Nijemac je skočio 137 metara, Poljak je bio metar duži, ali je sa slabijim ocjenama zaostajao malih 0.2 boda. Stefan Kraft je također bio kraći Kobayashija, ali je imao bod prednosti. Razlika između Eisenbichlera i Kobayashija je bila dva metra odnosno četiri boda.

Za razliku od prve serije, u drugoj se skakalo za zaletišta broj 12. Najbolji posao će napravio Stephan Leyhe koji je u odnosu na prvi skok bio duži čak 11 metara, ali opet nije mogao do postolja. Kobayashi je doskočio na 137 metara, te je morao pričekati, vidjeti kako će skakati Kraft, Kubacki i Esinebichler. Stefan i Dawid su zadržali ritam, iako su obojica bili slabiji u drugoj seriji. Poljak je sa 130 metara imao tek deveti skok druge serije, Kraft sa 131.5 metrom peti, ali su ipak završili na drugom i trećem mjestu. Eisenbichler nije izdržao, 131.5 metara je na kraju bio dovoljan tek za peto mjesto.

Kobayashi je slavio u Bischofshofenu s prednošću od 13.8 bodova ispred Poljaka Kubackog i 14.6 u odnosu na Krafta. Japanac je priču na Novogodišnjoj turneji zaključio sa 1089.0 bodova, 62.1 više od drugog Eisenbichlera, a 83.9 više od trećeg Lehyea.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Ryoyu Kobayashi vodi s 956 bodova, Piotr Zyla je drugi (529), treći njegov zemljak prošlogodišnji pobjednik turneje Kamil Stoch (504). Osam pobjeda u dosadašnjem dijelu sezone ostvario je Kobayashi, trijumf u Bischofshofenu je bio peti zaredom.

Kopirati
Drag cursor here to close