138.5 metara

Ryoyu Kobayashi u Oberstdorfu do najveće pobjede u karijeri

Sljedeće natjecanje skakači će tradicionalno imati na Novu godinu u Garmisch-Partenkirchenu
Sport / Ostali sportovi | 30. 12. 2018. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći čovjek Svjetskog kupa Japanac Ryoyu Kobayashi, opravdao je očekivanja na prvoj stanici Novogodišnje turneje u Oberstdorfu.

Japanac je na Turneju stigao s četiri pobjede ove sezone i već nakon prve serije je napravio veliki posao. Sa 138.5 metara je imao uvjerljivo najduži skok čime je osigurao prednost od 2.7 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Markusa Eisenbichlera. Markus je doskočio u prvoj seriji na 133 metra. Treće mjesto je držao Norvežanin Andreas Stjernen sa skokom od 132.5 metra. Zanimljivo, Poljak Zyla je imao pola metra duži skok ali nešto slabije ocjene pa je držao četvrto mjesto.

U drugoj seriji je Eisenbichler bio četiri metra kraći ali je i s takvim skokom skoro došao do pobjede. Ryoyu Kobayashi se po prvi put našao u ovakvoj situaciji na Novogodišnjoj turneji, pa je dijelom i podbacio u drugoj seriji. Skočio je čak 12 metara kraće, ali je na kraju s malih 0.4 bodova prednosti stigao do pobjede. Za 22-godišnjeg Kobayashija čiji je brat Junshiro bio četvrti u ukupnom poretku prošle godine, ovo je peta pobjeda u Svjetskom kupu u karijeri.

Ujedno, ovo je prva pobjeda za jednog Japanca u Oberstdorfu nakon Kazuyoshija Funakija 1997. s kojom je postao i prvi Japanac koji je pobijedio na bilo kojem natjecanju "Novogodišnje turneje" nakon Noriakija Kasaija u Garmisch-Partenkirchenu na Novu godinu 2001. Eisenbichler je izjednačio svoj najbolji rezultat sezone iz Lahtija, dok je treće mjesto pripalo Austrijancu Stefanu Kraftu sa 1.8 bodova manje od Kobayashija. Kraft je bio najbolji u kvalifikacijama u subotu te je ostvario najbolji skok u drugoj seriji od 134.5 metara, ali njime nije uspio nadoknaditi sav zaostatak iz prve serije u kojoj je bio osmi sa 131.0 metrom.

U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Kobayashi je vodeći sa 656 bodova, drugo i treće mjesto drže Poljaci Piotr Žyla i Kamil Stoch, koji su bili šesti odnosno osmi u nedjelju, s 485 i 397 bodova.

Sljedeće natjecanje skakači će tradicionalno imati na Novu godinu u Garmisch-Partenkirchenu, a potom se "Turneja" seli u Austriju gdje će se održati natjecanja u Innsbrucku 4. siječnja i Bischofshofenu 6. siječnja. S obzirom na malu razliku nakon takmičenja u Oberstdorfu čeka nas dosta uzbuđenja na narednim skakaonicima.

Kopirati
Drag cursor here to close