Ruskinja pod zastavom Kazahstana

Rybakina: Zašto me stalno pitate o Rusiji?

"Što vam to znači kako se osjećam? Zašto pominjete Rusiju? Došla sam ovde da igram na najvećoj pozornici. Saosjećam sa onima koji nisu mogli da dođu ovdje, ali ja sam ovdje samo da bih igrala" rekla je Rybakina.
Sport / Ostali sportovi | 08. 07. 2022. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do ovogodišnjeg Wimbledona, njen najbolji rezultat na Grand Slam turnirima je bilo četvrtfinale Roland Garrosa prošle godine. Prvog studenog prošle godine, našla se među najboljih 15 igračica svijeta na WTA listi, kao najbolja rangirana tenisača iz Kazahstana ikada.

Međutim, za one koji ne znaju Elena Rybakina je rođena u Rusiji, Moskvi gdje ustvari i živi. Na početku se bavila gimnastikom i umjetničkim klizanjem, ali je onda kasnije prešla na tenis. Andrey Chesnokov je bio jedan od njih trenera jedno vrijeme. U jednom trenutku je bila među najbolje tri najbolje juniorke svijeta.

2018. godine je odlučila igrati za Kazahstan s obzirom da tamošnja federacije ulaže ogromne novce u razvoj tenisa. Naravno da novinari u Engleskoj to znaju, pa nakon ulaska u finale, Rybakinoj nisu dali mira. Između ostalog su je pitali da li ona na ovaj način predstavlja i Rusiju na turniru s obzirom na odluku o zabrani nastupa tenisača i tenisačica iz ove zemlje.

" Već sam odgovarala na ta pitanja. A ponoviću i sada. Već duže vrijeme igram za Kazahstan. I zaista sam sretna zbog toga. Vjerovali su u mene i ne postavlja se pitanje kako se osjećam. Igrala sam i na Olimpijskim igrama i FED kupu".

Sljedeće pitanje je bilo da li se osjeća i dalje kao Ruskinja, s obzirom da je rođena Moskovljanka.

"Što vam to znači kako se osjećam? Zašto pominjete Rusiju? Došla sam ovde da igram na najvećoj pozornici. Saosjećam sa onima koji nisu mogli da dođu ovdje, ali ja sam ovdje samo da bih igrala.

Na pitanje gdje trenutačno živi, rekla je:

" Stalno sam touru, od turnira do turnira. Između turnira vježbam u Slovačkoj. Jedno vrijeme sam bila u kampu u Dubajiu. Tako da budem iskrena, nemam stalno mjesto boravka, da budem iskrena".

 

Kopirati
Drag cursor here to close