Ovo je njen tek drugi Wimbledon

Rybakina: Nisam mogla birati gdje ću se roditi

Ovim trijumfom Rybakina je postala najmlađa pobjednica od Petre Kvitove 2011. godine. Trenutačno su ispred nje samo tri aktivne mlađe igračice pobjednice na Grand Slam turnirima. Emma Raducanu (19), Iga Swiatek (21) i Bianca Andreescu (22).
Sport / Ostali sportovi | 09. 07. 2022. u 23:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini kada su čelnici Wimbledona, po mnogima najvećeg teniskog turnira na svijetu odlučili zabraniti nastup tenisačima i tenisačicama iz Rusije, naslov u ženskoj konkurenciji je pripao Ruskinji!

Elena Rybakina je naravno rođena u Rusiji ali od 2018. godine igra pod zastavom Kazahstana. Razlog je više nego jednostavan, novac. Jer Kazahstanski savez je posljednjih godina iskrcao ogromne količine novca i baš su oni iz Rusije najviše mijenjali zastave.

Međutim, u subotu je Elena postala prva igračica iz Kazahstana ili bolje rečeno pod zastavom ove zemlje koja je osvojila jedan Grand Slam naslov. U svom tek drugom pojavljivanju na Wimbledonu, barem u glavnom ždrijebu.

" I dalje ne vjerujem. Možda ću za koji dan da budem svjesna šta sam uradila. Ali sam preponosna na sebe i na tim. Bilo je teško, ali uspeli smo zajedno. Ušla sam nervozno u ovaj meč, nekako poslije posljednjeg treninga me počela hvatati nervoza.Ona je igrala sjajno, težak je protivnik. Ali sam kasnije uspjela vratiti fokus i napraviti što je trebalo" rekla je u prvom obračanju publici Rybakina.

Na samoj presici opet je kao i dva dana prije bilo pitanja o Rusiji, Ukrajini, ratu...

"Moj engleski nije dobar, ne razumijem drugi dio pitanja. Mogu samo reći da predstavljam Kazahstan duže vrijeme. Nisam mogla birati gdje ću se roditi, ali ovi ljudi vjeruju u mene i veoma me podržavaju" još jednom izbjegla pravi odgovor.

Ovim trijumfom Rybakina je postala najmlađa pobjednica od Petre Kvitove 2011. godine. Trenutačno su ispred nje samo tri aktivne mlađe igračice pobjednice na Grand Slam turnirima. Emma Raducanu (19), Iga Swiatek (21) i Bianca Andreescu (22).

Istovremeno Rybakina je postala 57. pobjednica Grand Slam turnira, te 23. tenisačica koja je uspjela osvojiti Wimbledon u Open eri, prekinuvši niz od 14 finala ovog turnira bez preokreta u ženskoj konkurenciji - bila je posljednja koja je to učinila Amelie Mauresmo protiv Justine Henin 2006. Kao 23. na svijetu, postala je druga najslabije rangirana igračica koja je osvojila Wimbledon u Open eri.

Slabije rangirana od nje bila je samo Venus Williams, koja je 2007. osvojila naslov kao 31. tenisačica svijeta.

Rybakina je i sama prvi put u karijeri odservirala 50 asova na jednom turniru, a pobjeda nad Jabirom ujedno joj je najveća u karijeri, ne samo zbog titule, već i zbog toga što je Tunižanka najbolje rangirana tenisačica nad kojom Rybakina je upisala trijumf.

Kopirati
Drag cursor here to close