Najbolji tenisač današnjice

Rublev odbija rusko državljanstvo kako bi igrao na turnirima

Rublev (8. ATP), koji je svojedobno bio peti igrač svijeta, nije nastupio na Wimbledonu nakon što je najveći svjetski teniski turnir donio revolucionarnu odluku o zabrani natjecanja igračima iz Rusije i Bjelorusije.
Sport / Ostali sportovi | 19. 07. 2022. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon neigranja u Wimbledonu zbog zabrane ruskih i bjeloruskih tenisača, osmi igrač svijeta Andrej Rublev razmišlja o promjeni državljanstva.

Rublev (8. ATP), koji je svojedobno bio peti igrač svijeta, nije nastupio na Wimbledonu nakon što je najveći svjetski teniski turnir donio revolucionarnu odluku o zabrani natjecanja igračima iz Rusije i Bjelorusije.

Ta je odluka bila protivna zahtjevima Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), budući da su dopustili Rusima i Bjelorusima da igraju s vrha muškog tenisa, ali bez isticanja svojih zastava.

No, postoji mogućnost da se nastavi, pa je Andrej Rublev najavio promjenu sportskog državljanstva ako se zabrana proširi i na druge turnire ili ostane na Wimbledonu sljedeće godine.

"Što se tiče nastupa u Wimbledonu, prihvatljivo je promijeniti sportsko državljanstvo. Tada bi mi dopustili sudjelovanje. Ako nam zabrane nastup na svim turnirima, onda je promjena državljanstva opcija", rekao je Rublev u razgovoru s novinarom Viktorom Kravčenkom.

Rublev je otkrio da su ruski tenisači ponudili brojne opcije organizatorima Wimbledona za nastup, ali su sve odbijene.

"Naravno da sam bio frustriran. Sve što sam imao, uložio sam u karijeru i onda sam dobio zabranu nastupa. Ponudili smo nekoliko rješenja koja bi bila diplomatski vrlo korisna. Primjerice, htjeli smo nastupiti u parovima zajedno s ukrajinskim igračima, ali sve je odbijeno", naglasio je Rubljov.

Brojni Rusi i Ruskinje nastupili su na Wimbledonu pod zastavama drugih zemalja, ali su ranije promijenili državljanstvo. Najviše pozornosti privukla je Elena Ribakina koja je prije nešto više od sedam dana senzacionalno osvojila najveći turnir na svijetu pod zastavom Kazahstana.

Međutim, Ribakina je promijenila državljanstvo 2018., a to nije povezano sa zabranom izazvanom vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu.

Kopirati
Drag cursor here to close