Otišao je prerano

Rok Petrovič - Rock i skijaška zvijezda, tragični junak sporta

U sezoni 1985/1986. pobjeđuje u pet utrka slaloma, osvaja jedno drugo i jedno treće mjesto i postaje prva osoba iz bivše SFR Jugoslavije te Slovenije koja je osvojila mali kristalni globus u Svjetskom kupu.
Sport / Ostali sportovi | 16. 09. 2023. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SiOL / Rok Petrovič (Ljubljana, 5. veljače 1966. – kod Vele Luke, 16. rujna 1993.)

Rok Petrovič, slovenski alpski skijaš podrijetlom s Korčule, poginuo je na današnji dan prije 30 godina, 16. rujna 1993. u blizini Vela Luke.

Rođen je u Ljubljani 5. veljače 1966. godine, a bio je sin poznatog sportskog psihologa Krešimira Petroviča, profesora na ljubljanskom sveučilištu, koji se isticao agresivnim i inovativnim pristupom sportu.

Krešimir Petrovič bio je jedan od prvih koji je istakao značaj psihološke pripreme športaša, zbog čega je upravo on svojim savjetima za razvitak psiholoških kvaliteta značajno utjecao na ono što je uslijedilo, uspješnu športsku karijeru svog sina Roka.

Posebnu ulogu u životu svojega sina imala je, dakako, Rokova majka, profesorica likovnog odgoja, Zdenka Štajner.

"Ona je istinska umjetnica života", govori Rok Petrovič. "Od nje sam naslijedio gene (i riječi) za osjećaj ljepote, za izražavanje pokretom."

Prvi uspjeh Roka Petroviča bio je naslov juniorskog svjetskog prvaka u slalomu 1983. godine u talijanskom Sestriereu. Poslije toga karijera mu je u naglom usponu. U sezoni 1985/1986. pobjeđuje u pet utrka slaloma, osvaja jedno drugo i jedno treće mjesto i postaje prva osoba iz bivše SFR Jugoslavije te Slovenije koja je osvojila mali kristalni globus u Svjetskom kupu.

U sezonama koje su slijedile nije ponovio takav uspjeh. Imao je tek jedno drugo mjesto u slalomu u Kranjskoj Gori, u utrci u kojoj je pobijedio Bojan Križaj. Karijeru je završio nakon Zimskih olimpijskih igara u Calgaryju. Posljednji natjecateljski skijaški nastup imao je 10. ožujka 1989. godine u Shigakogenu, u slalomu Svjetskoga kupa, završivši utrku na 15. mjestu.

Video: Rok Petrovič wins slalom (Kranjska Gora 1985)

Godine 1989.prestao je profesionalno baviti se skijanjem i posvetio se studiju sporta na Fakultetu za šport sveučilišta u Ljubljani.

Diplomirao je 1991. godine na temu "Kršitve človekovih svoboščin in pravic v športu" (Kršenje ljudskih sloboda i prava u sportu), s prosječnom ocjenom 9,5.

Nastavlja s poslijediplomskim studijem. U jesen 1993. godine, nešto prije obrane magistarskog rada "Diskretno simulacijsko modeliranje biomehanskih struktur osnov alpskega smučanja" (Diskretno simulacijsko modeliranje biomehaničkih struktura osnova alpskoga skijanja), otišao je na otok svojih predaka, Korčulu.

Nažalost, stradao je utopivši se pri ronjenju. Imao je samo 27 godina. Magistrom je postao posmrtno.

Mnogi će se sjetiti i njegova prijateljstva s Perom Lovšinom, vođom i pjevačem ljubljanske kultne grupe "Pankrti". Osim prijateljstva, vezalo ih je i zajedničko glazbeno stvaralaštvo, doduše osjetno ograničeno stalnim Petrovičevim izbivanjem iz Ljubljane.

Rok Petrovič to nikad nije samoincijativno spominjao, jer, očito, svoje umijeće baratanja sintesajzerom nije smatrao značajnim. Međutim, njegovi najveći fanovi, smatrali su ga istinskom rock zvijezdom. Skijaška zvijezda definitivno je ostao zauvijek...

Posebno u Sloveniji, Rok Petrovič imao je status Dražena Petrovića. Obojica su poginuli iste godine.

Video: Rok Petrovič-World ski legend ( IN MEMORIAM)
Kopirati
Drag cursor here to close