Don Schollander

Prvi plivač s četiri olimpijska zlata pomjerio je na današnji dan važnu granicu

Ušao je u olimpijski tim SAD-a u dvije pojedinačne discipline i dvije štafete. Nekoliko mjeseci kasnije osvojio je četiri zlatne medalje i postavio tri svjetska rekorda na Ljetnim olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju.
Sport / Ostali sportovi | 27. 07. 2023. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Swimming World / Don Schollander, prvi plivač koji je preplivao 200 m za manje od dvije minute: 1:58.8!

Na današnji dan prije 60 godina američki plivač Don Schollander ispisao je povijest ovoga sporta.

Naime, 27. srpnja 1963. godine u Los Angelesu, Schollander je postao prvi plivač koji je preplivao 200 m za manje od dvije minute: 1:58.8!

Schollander je time ušao u povijest plivanja na način sličan onome na koji je ušao famozni Johnny Weissmüller koji je 1922. godine postao prvi čovjek koji je isplivao 100 m za manje od jedne minute (58,6 sec).

Nakon ovog povijesnog dostignuća kojim je pomjerio granicu na 200 metara slobodnim stilom, peterostruki olimpijski pobjednik, junak Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, bio je i prvi plivač koji je na jednim Olimpijskim igrama osvojio četiri zlatne medalje.

Još jedno olimpijsko zlato Schollander je osvojio četiri godine kasnije u Meksiku, a pridodao je tome i jednu srebrnu medalju. Zlatnu medalju osvojio u štafeti 4×200 metara slobodno, ali je završio drugi u disciplini 200 metara slobodno - disciplini koju je Schollander smatrao svojom najboljom. Inače, ovo su bile prve Olimpijske igre na kojima su se plivači natjecali i u disciplini na 200 metara.

Nakon Olimpijskih igara 1968. Schollander se povukao iz natjecateljskog plivanja.

Video: National Swimming Championships In Chicago (1963)

Schollander je rođen u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. Natjecateljsko plivanje trenirao je kod svog ujaka Newta Perryja koji je vodio školu plivanja na Floridi.

Kao dječak, Schollander se sa svojom obitelji preselio u Lake Oswego, Oregon. Iako je njegova prva sportska strast bio nogomet, bio je premalen da bi se natjecao u srednjoškolskom nogometu.

Umjesto toga, pridružio se plivačkom timu srednje škole Lake Oswego i 1960. kao brucoš pomogao voditi tim na državnom prvenstvu u plivanju u Oregonu.

Kao tinejdžer 1962. Schollander se preselio u Santa Claru u Kaliforniji kako bi trenirao pod vodstvom trenera plivanja Georgea Hainesa iz Santa Clara Swim Cluba. Dvije godine kasnije, u dobi od 18 godina, pobijedio je u tri discipline slobodnog stila na AAU nacionalnom prvenstvu.

Ušao je u olimpijski tim SAD-a u dvije pojedinačne discipline i dvije štafete. Nekoliko mjeseci kasnije osvojio je spomenute četiri zlatne medalje i postavio tri svjetska rekorda na Ljetnim olimpijskim igrama 1964.

U to vrijeme bio je to najveći broj medalja koje je neki Amerikanac osvojio još od Jesseja Owensa 1936.

Schollander je primljen u Međunarodnu plivačku kuću slavnih u dobi od 19 godina 1965. godine. Godine 1983. bio je dio prve skupine sportaša koji su primljeni u američku Olimpijsku kuću slavnih.

Schollander i njegova supruga Cheryl žive u Lake Oswegu, Oregon, a imaju troje djece, Jeba, Kylea i Katie.

Video: Don Schollander - First To Win Multiple Swimming Golds - Tokyo 1964 Olympics
Kopirati
Drag cursor here to close