Mark The Shark

Prije pola stoljeća Mark Spitz kreirao je olimpijsku čaroliju

Spitz je do pojave sunarodnjaka, također plivača Michaela Phelpsa i njegovih osam zlatnih medalja s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., držao rekord u broju zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama.
Sport / Ostali sportovi | 04. 09. 2022. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od imena koja su postala sinonim za plivanje i plicački sport zasigurno je Mark Spitz.

Prije ravno pola stoljeća zadivio je svijet osvajanjem sedam zlatnih olimpijskih medalja na istim igrama. Posljednju, sedmu, zlatnu medalju (u štafeti 4 × 100 m mješovito) osvojio je 4. rujna 1972., dan prije upada palestinskih terorista u Olimpijsko selo u Münchenu i početka najveće olimpijske tragedije.

Rođen je 10. veljače 1950 u Modestu, Kalifornija od oca Američkog Židova i majke Portorikanke.

Ukupno gledano, deveterostruki je olimpijski pobjednik i plivač koji je 23 puta postavljao svjetske rekorde u sprinterskim disciplinama slobodnim i delfinovim stilom.

On je, do pojave sunarodnjaka, također plivača Michaela Phelpsa i njegovih osam zlatnih medalja s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., držao rekord u broju zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama.

Video: Mark Spitz - Seven golds - Munich 1972 Olympic Games

Svoj veliki talent Spitz je pokazao još puno ranije i već se na Olimpijskim igrama u Ciudad Mexicu, 1968. godine spremao da zablista punim sjajem.

Želio je osvojiti pregršt zlatnih medalja i nadmaši svog sunarodnjaka i uzora, također plivačkog velikana Don Schollandera koji je, na Igrama u Tokiju četiri godine ranije, osvojio četiri zlatne medalje.

Planirao je osvojiti pet zlatnih medalja, ali nije uspio. Osvojio je "samo" dva zlata, i to u štafetama 4 × 100 m slobodno i 4 × 200 m slobodno. Tome je dodao srebro na 100 m delfin i broncu na 100 m slobodno, dok je u finalu utrke na 200 m delfin totalno podbacio, stigavši na cilj posljednji – osmi.

Vrlo razočaran neuspjehom Spitz nije posustao, zarekao se na osvetu, i – uspio je.

Njegovih 7 zlatnih medalja u Münchenu su u disciplinama: 100 m slobodno, 200 m slobodno, 100 m delfin, 200 m delfin; i štafete: 4 × 100 m slobodno, 4 × 200 m slobodno i 4 × 100 m mješovito.

Zanimljivo, Mark Spitz nema nijedan naslov svjetskog prvaka, jer je prvo svjetsko prvenstvo u plivanju održano 1973. godine, u Beogradu, nakon završetka njegove blistave karijere.

Video: Mark Spitz's 7 golds at Munich 1972 | Epic Olympic Moments
Kopirati
Drag cursor here to close