To je taj trenutak

Profi boks ponovo na Kubi nakon 1961. godine

"Došao je trenutak. Proveli smo godine razmatrajući ovu mogućnost", rekao je Ariel Sainz, potpredsjednik službenog Instituta za sport. "U profesionalnom boksu sada postoje prilike za naše sportaše koje možemo savršeno iskoristiti."
Sport / Ostali sportovi | 07. 04. 2022. u 01:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je Alberto Puig de la Barca, predsjednik Kubanske boksačke federacije, jednom rekao: "Naši boksači možda nemaju milijun dolara, ali imaju 11 milijuna Kubanaca koji ih podržavaju." I bio je potpuno upravu. Kao što je poznato, na Kubi je revolucionarna vlada 1961. godine zabranila profesionalni boks. Međutim, kako je popularnost amaterskog boksa rasla, sport je postao kritičan aspekt postrevolucionarne kampanje Fidela Castra, dok je predsjednik težio modernizaciji nacije. Nadahnjujući se posvećenošću i promocijom svog susjeda i rivala Sjeverne Amerike, Castro je koristio sport da pokaže uspjehe socijalističkih ideala.

Godinama su najbolji bokači ove zemlje, osvajali medalje na velikim takmičenjima, statistika kaže kako su u ovom sportu osvojili 41 zlatnu medalju, 19 srebrnih i 18 brončanih. I godinama oni ponajbolji nisu uopće razmišljali o odlasku sa Kube, odlasku u profesionalce. Dovoljno je sjetiti se Teófila Stevensona i Félixa Savóna koji su uporno odbijali ponude da pređu u profesionalce, da završe u Americi.

Sada stiže informacija kako će kubanskim boksačima bit će dopušteno da se profesionalno bore po prvi put nakon 1962. godine.

"Došao je trenutak. Proveli smo godine razmatrajući ovu mogućnost", rekao je Ariel Sainz, potpredsjednik službenog Instituta za sport. "U profesionalnom boksu sada postoje prilike za naše sportaše koje možemo savršeno iskoristiti."

Također je Sainz istaknuo da bi to omogućilo sportašima da poboljšaju svoje prihode. Mnogi kubanski sportaši iz drugih sportova napustili su otok posljednjih desetljeća u potrazi za unosnom profesionalnom karijerom koja nije bila dostupna kod kuće u kubanskom socijalističkom sustavu. Prema sporazumu s promotorskom kućom Golden Ring, kubanski boksači bi trebali dobiti 80 posto zarade, dok će treneri, liječnici i savez podijeliti preostalih 20 posto.

Prvi dvoboji prema novom sporazumu s promotorskom kućom Golden Ring zakazani su za svibanj. Alberto Puig, predsjednik Kubanske boksačke federacije, rekao je da se profesionalni boks posljednjih godina 'humanizirao' i ustvrdio da sada postoji malo razlika u pravilima.

Među onima za koje se očekuje da će postati profesionalci u narednim mjesecima su i najnoviji osvajači olimpijskih medalja u zemlji Lazaro Alvarez, Andy Cruz, Roniel Iglesias, Julio Cesar La Cruz i Arlen Lopez.

Kopirati
Drag cursor here to close