Jedan od pionira stolnog tenisa u Mostaru

Preminuo Milomir Mile Atlić

Nakon odlužene vojske i dvogodišnjeg boravka u Čehoslovačkoj na školovanju, popularni ping pong će za Milu ostati sport broj jedan.
Sport / Ostali sportovi | 26. 07. 2022. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je svojoj 92. godini života preminuo Milomir Mile Atlić nekadašnji svestrašni sportaš koji se bavio atletikom, boksom, ali i stolnim tenisom koji će kroz godine kasnije postati i ostati njegova najveća ljubav. Upravo zbog toga je po mnogima Mile zaslužan za razvoj ovog sporta u gradu Mostaru.

Davne 1951. godine je došao u Mostar, na odsluženje vojnog roka i tu je ostao. Atletika je bila njegov prvi izbor, trčao je za AK Vojvodinu, a onda je prešao u Crvenu Zvezdu. Njegova disciplina je bila 3000 metara.

Atletikom se "zarazio" u Mostaru što nije čudo jer je legendarna mostarska atletičarka Mira Tuce nastupala već tada na europskim prvenstvima. Kako je Milomir Mile Atlić bio svestran sportaš u to vrijeme, malo se oprobao i u boksu. Međutim, nakon odlužene vojske i dvogodišnjeg boravka u Čehoslovačkoj na školovanju, popularni ping pong će ostati sport broj jedan.

Već tamo 1953. godine u gradu Mostaru je oformljena Stonoteniska liga, igralo se Republičko prvenstvo. Većinom su klubovi bili vezani za firme, preduzeća iz tog vremena. Mile je igrao za momčad "Sokola". Šezdesetih i sedmadesetih godina je stoni tenis kao sport imao svoju ekspanziju na prostoru bivše države što je rezultiralo organizacijom Svjetskog prvenstva 1973. godine u Sarajevu na kojem je Mile bio i sudac.

Po školama u Mostaru se igrao stolni tenis, organizirani su turniri na razini grada, ali jakog i kvalitetnog kluba kao što je danas nije bilo. Ipak, Mile Atlić je u poznim godinama dočekao da STK Mostar ne samo postane dobar sportski kolektiv, već i višestruki prvak, osvajač Kupa BiH i jedan od najboljih u BiH uopće po osvojenim trofejima.

Ispračaj pokojnog Milomira Mile Atlića je u četvrtak u 18 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close