Nije želio u profesionalce

Preminuo legendarni tenisač Boro Jovanović

Tenisom se slučajno počeo baviti 1953. godine kada se našao na Šalati u vrijeme kada se pionirsko prvenstvo Hrvatske. Jovanović je zaigrao i izgubio u finalu.
Sport / Ostali sportovi | 22. 12. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 85. godini života preminuo je Boro Jovanović, bivši finalist Wimbledona u paru s Nikolom Pilićem i jedan od najuspješnijih hrvatskih tenisača u povijesti. Pilić i Jovanović su još tamo 1962. godine igrali finale Wimbledona u kojem su poraženi od Australaca Boba Hewitta i Fred Stolle u četiri seta. Zanimljivo, te godine su Jovanović i Pilić doveli reprezentaciju Jugoslavije do finala Davis Cupa, ali Američke Zone.

Na kraju Pilić kao što je poznato otišao u profesionalce, dok je Boro ostao da igra kao "amater". Tenisom se slučajno počeo baviti 1953. godine kada se našao na Šalati u vrijeme kada se pionirsko prvenstvo Hrvatske. Jovanović je zaigrao i izgubio u finalu. Jedno vrijeme je Boro bio najbolji tenisač Jugoslavije, pobjeđivao je igrače poput Roya Emersona, Santane, Stolea, Newcomba.

Osvojio je i zlato na Mediteranskim igrama u paru s Pilićem, te broncu pojedinačno, a u profesionalnoj eri imao je nekoliko zapaženih rezultata na nekim od najvećih turnira, koji se danas mogu usporediti s natjecanjima iz ATP-ove serije Masters 1000.

Rođen je u Zagrebu 21. listopada 1939., a nakon završetka igračke karijere 1974. bio je i teniski trener. Međunarodni teniski savez (ITF) ga je 2016. nagradio za poseban doprinos Davis Cupu. Prošle godine dobio je Nagradu za životno djelo u tenisu Hrvatskog teniskog saveza, kao priznanje za golem doprinos sportu i za rezultate koje je ostvario. S Nikolom Pilićem bio je finalist Wimbledona u paru 1962., a u dva navrata je (jednom s Pilićem, jednom samostalno) bio proglašen za najboljeg sportaša Jugoslavije u tradicionalnom izboru Sportskih novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close