Odlazak Bengta Johanssona

Preminuo legendarni rukometni trener

"Kada sam došao na klupu reprezentacije, mislio da tu ostajem jedan ili eventualno dva ciklusa, ali smo krenuli. Nitko nije očekivao da možemo dobiti Sovjetski Savez u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine" pričao je jednom prilikom Johansson.
Sport / Ostali sportovi | 09. 05. 2022. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet rukometa danas se oprostio od jednog od najvećih trenera koje je ovaj sport dao. U 80. godini života preminuo je legednarni
Bengt Johansson, švedski stručnjak koji je posljednjih godina bolovao je od Parkinsonove bolesti. Pamtimo ga kao izbornika reprezentacije koja se na velikoj sceni pojavila početkom devedesetih na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bengt Johansson na klupi, na terenu Ola Lindgren, Magnus Wislander, Erik Hajas, dugokosi Staffan Olsson, na crti Per Carlén, na golu sjajni dvojac Mats Olsson - Tommy Svensson. Nešto sasvim novo, modernije nego do tada.

Oni su bili osnova reprezentacije koju ćemo kasnije nazvati Bengt-Boys odnosno Bengan boys i koja je u narednih deset godina četiri puta bila prvak Europe, dva puta svjetski, te je još uzela dvije bronce, jedno srebro na najboljim svjetskim smotrama.

Na Olimpijskim igrama su tri puta zaredom gubili u finalu, od Barcelone preko Atlante do Sydneya. U tom periodu ostali su bez medalje tek na Europskom prvenstvu 1996. godine.

"Kada sam došao na klupu reprezentacije, mislio da tu ostajem jedan ili eventualno dva ciklusa, ali smo krenuli. Nitko nije očekivao da možemo dobiti Sovjetski Savez u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine, pa onda je tu bilo finale Olimpijskih igara 1992. godine, odnosno naslov europskih prvaka u Portugalu. Sve to je potrajalo poprilično dugo, na klupi reprezentacije sam bio čak 16 godina. Iza mene je ostalo puno velikih utakmica, kroz reprezentaciju je prošao veliki broj sjajnih igrača", rekao je jednom prilikom Johansson, legendarni rukometni trenere, stručnjak kojeg se smatra jednim od najvećih rukometnih trenera svih vremena, izumiteljom taktike "Gurkburken".

Kopirati
Drag cursor here to close