Osvojio medalju u Münchenu

Preminuo legendarni hrvač Josip Čorak

Počeo je u HK Partizan iz Gospića, nakon čega je planirao karijeru nastaviti u Karlovcu. Međutim, potpuno slučajno je završio u Zagrebu. Jednostavno je prespavao u vozu, probudio se u Zagrebu.
Sport / Ostali sportovi | 29. 11. 2023. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 81. godini preminuo je Josip Čorak, vrhunski sportaš, legendarni hrvač koji je najveći rezultat ostvario na Olimpijadi u Münchenu osvojivši srebrnu medalju. U bogatoj karijeri, Čorak je čak 11 puta bio prvak Jugoslavije, uglavnom u poluteškoj kategoriji. Tri godine prije Münchena, Čorak je postao prvo Europski prvak. Sljedeće godine je u Berlinu bio brončani, grčko - rimskim stilom.

Čorak se vrlo kasno počeo baviti hrvanjem, tek sa 16 godina. Počeo je u HK Partizan iz Gospića, nakon čega je planirao karijeru
nastaviti u Karlovcu. Međutim, potpuno slučajno je završio u Zagrebu. Jednostavno je prespavao u vozu, probudio se u Zagrebu.

"Moj polustric Pero Čorak dao mi je za kartu i putne troškove, da mogu tri dana jesti. No, meni je bila šteta kupiti kartu i ja se odlučim švercati u vlaku. Kako god bi naišao kondukter, ja bih se skrio u zahod. Sjedim ja tako na školjki i čujem neku buku. Pogledam kroz prozor i vidim piše “Zagreb”. Onda sam shvatio da sam, od umora, zaspao na WC školjki i prespavao stanicu “Karlovac”. Dva dana sam lutao gradom, spavao u parku, prije nego što ću susreti jednog poznanika koji je trenirao u Lokomotivi" rekao je jednom prilikom Ćorak.

Tu je određeno vrijeme trenirao, a onda je trebao prijeći u klub koji se zvao Prvomajska. I opet sasvim slučajno je prihvatio poziv jednog drugog kluba. Hrvački klub Sljeme je ponudilo smještaj u hotelu, dobru hranu, obilje kobasica, pa se Josip nije dvoumio.

Na Olimpijskim igrama 1972. godine je već u drugom kolu zaradio neugodnu ozljedu koljena, ali nije odustajao. Probio se do finala gdje ga je čekao Valery Rezantsev. Hrvač koji je tih godina bio nedodirljiv. Osvojenu medalju u Münchenu jedno vrijeme je smatrao izgubljenom. Tijekom nekog preseljenja, Ćorak je medalju ostavio u jednoj od kutija, u kojo će je pronaći par godina kasnije.

"Prije toga smo se borili tri puta, sva tri puta je bilo neriješeno. U ovoj finalnoj borbi sam napravio sve da izdržim i na kraju je osvojena medalja" prepričao je jednom prilikom Ćorak. Prije i poslije nastupa u Münchenu, Čorak je bio jednom zlatni na Mediteranskim igrama, jednom srebrni.

Prije pet godina izašla je Čorkova biografija “Hrvački as iz Like” koja je tiskana u povodu 75 godina života i 60 godina sportske karijere istinskog velikana hrvatskog hrvanja.

Nakon što je završio seniorsku karijeru nije se prestao natjecati pa je 11 puta bio svjetski veteranski hrvat. Odlazak Jose Čorka veliki je gubitak za našu sportsku zajednicu – kazao je predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović.

Kopirati
Drag cursor here to close