55 sportaša i sportašica u osam sportova

Predstavljen BiH tim "Europske igre Krakow Malopolska 2023"

Takmičenja u Krakovu će ujedno biti europska prvenstva u atletici (timsko), kanuu (sprintu i slalomu) te brdskom biciklizmu, a u pojedinim sportovima bit će dio kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.
Sport / Ostali sportovi | 15. 06. 2023. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, održana je svečana press konferencija povodom predstavljanja bh. tima koji će od 21. lipnja do 02. srpnja ove godine nastupati na III Europskim igrama Krakow Malopolska 2023 u Poljskoj.

Brojnu sportsku delegaciju Bosne i Hercegovine ukupno će predstavljati 75 članova, među kojima je 55 sportista u osam sportova – atletici (36 takmičara), tekvandou (3), boksu (10), karateu (1), kanuu - sprint (1), kanuu slalom (1), streljaštvu (2) i brdskom biciklizmu (1). U pratnji sportista bit će 22 trenera.

Takmičenja u Krakovu će ujedno biti europska prvenstva u atletici (timsko), kanuu (sprintu i slalomu) te brdskom biciklizmu, a u pojedinim sportovima bit će dio kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Na igrama će sudjelovati više od 7.000 sudionika iz 48 zemalja Europe, koji će se tijekom 12 takmičarskih dana nadmetati u 26 sportova u 29 sportskih disciplina, od kojih je 18 olimpijskih sportova. Za bh. tim će nastupiti neki od naših najboljih sportista, atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, tekvandoista Nedžad Husić, bokser Džemal Bošnjak i drugi.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof. dr Milanko Mučibabić je rekao:

"Vi ste naše perjanice od kojih očekujemo da nadmašite sami sebe i ostvarite vrhunske rezultate. Olimpijski komitet BiH je učinio sve napore da finalizira logističke pripreme kako bismo ovu mnogobrojnu delegaciju uspješno odveli u Poljsku. S druge strane nadležne institucije odgovorne za sport se nisu potrudile da podrže niti Olimpijski komitet BiH niti sportiste. Iskreno se nadamo da će državne institucije što prije reagirati i pomoći našim vrhunskim sportistima u svojim nastojanjima da u ovoj predolimpijskoj godini ispune norme za OI Pariz 2024."

Prisutnima su se obratili i sportisti i treneri koji su bili jednoglasni u svojim porukama da je apsolutno neophodna podrška države kako bi nastavili da se bave vrhunskim sportom i predstavljaju BiH na najvećim svjetskim smotrama sporta u svijetu. Sportisti su u svom obraćanju istakli da je učešće na međunarodnim multisportskim događajima posebna motivacija. Također su obećali da će i ovaj put dati sve od sebe kako bi se zastava BiH vijorila na pobjedničkom postolju.

Najzastupljeniji bh. sport u Krakovu bit će atletika s čak 36 sportista i 12 trenera. U obraćanju, bacač kugle Mesud Pezer kazao je da su atletičari spremni i da će dati sve od sebe na predstojećim Igrama. Zahvalio se OKBiH za veliku podršku, te pozvao državne organe da pomognu sportistima u cijeloj BiH, navodeći da našoj državi ima mnogo mladih talentiranih sportista kojima je potrebna podrška.

Najbolji bh. tekvandoista Nedžad Husić nastupit će u Krakowu s još dva člana bh. tima.

"U proteklih 15 dana imali smo dva veoma jaka turnira - Svjetsko prvenstvo i Gran Prix. Sigurno da smo veoma spremi, nismo izgubili taj fokus da nastavimo uspješan nastup i na Europskim igrama" rekao je Husić.

Strijelac Nedžad Džanković kazao je da bh. sportiste u Krakovu očekuje veoma jaka konkurencija i bilo tko od njih uspije da napravi rezultat treba mu čestitati za talent, trud i požrtvovnost.

Na ceremoniji svečanog otvaranja Evropskih igra, koja je na programu 21. juna na stadionu Henryk Reyman u Krakovu od 20:30 sati, zastavu Bosne i Hercegovine će nostiti tekvandoisti Nedžad Husić i Ada Avdagić.

Kopirati
Drag cursor here to close