Backgammon

Povijesni uspjeh za reprezentaciju BiH u Skoplju

Na prvenstvu je u natijecateljskom dijelu sudjelovalo 25 reprezentacija sa 200 igrača.
Sport / Ostali sportovi | 29. 08. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Backgammon reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se iz Skoplja sa velikim rezultatom osvojivši visoko 5. mjesto. Ovo je povijesni uspjeh reprezentacije, koja je iza sebe ostavila prošlogodišnjeg svjetskog prvaka Italiju, još jednog prvaka Rumunjsku koja je bila prvak u Njemačkoj u Trieru.

Tad je reprezentacija imala skromne rezultate i bila prvi put na svjetskom prvenstvu  skupljajući iskustvo. Koliki je to uspjeh treba reći da su iza sebe ostavili svjetske backgammon velesile: Njemačka, Danska, Norveška, Turska, Velika Britanija, Grčka.

Foto: PR / Backgammon reprezentacija Bosne i Hercegovine u Makedoniji

Veličinu ovog uspjeha predsjednik tavla saveza BiH Omer Dervišbegović usporedio je s Amerikom koja kao vice prvak svijeta ima više igrača nego BiH stanovnika, dok bh. savez broji oko 300 igrača.

Na prvenstvu je u natjecateljskom dijelu sudjelovalo 25 reprezentacija sa 200 igrača. Trebalo je sudjelovati još nekoliko reprezentacija ali zbog problema sa vizama u zadnji trenutak su odustali.

Član reprezentacije i kapiten Draženko Vučina na ovom prvenstvu ostvario skor od 6 pobjeda i 2 poraza na prvoj tabli te tako dijelio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Draženko Vučina izbornik i igrač rekao nam je da ga je posebno radovala dobra igra naših igrača koji su pokazali da se mogu ravnopravno nosit sa najvećim imenima svjetskog backgammona.

Foto: PR / Backgammon reprezentacija Bosne i Hercegovine u Makedoniji

Za reprezentaciju BiH igrali su: Draženko Vučina, Mustafa Bešo, Omer Šator, Benjamin Čamo, Tarik Čelik i Omer Dervišbegović uz veliku organizacijsku podršku Marina Marića.

Marin Marić je rekao da su oni mali savez ali da su imali ogromnu podršku naših ljudi iz domovine i dijaspore. Zahvalio svima koji su pratili reprezentaciju.

Titulu svjetsko prvaka osvojila je Francuska. Drugo mjesto je pripalo SAD. Dok je treća bila ekipa iz Nizozemske.

Pored ekipnog dijela održano je i indivudalno natjecanje tradicionalnog turnira 4. Skoplje open.

Igrao se masters, intermedia, speed backgammon, senior, lady, igre parova i zadnja šansa. Na ovim natjecanjima pored igrača iz 25 reprezentacija sudjelovali su i igrači iz Japana, Hrvatske, Irana, Južnoafričke republike, Litve i Izraela.

Foto: PR / Backgammon reprezentacija Bosne i Hercegovine u Makedoniji

U okviru turnira održana je skupština Svetske backgammon federacije/Word backgammon federation WBGF. Prva točka izbor upravnog odbora, a druga točka financijsko izvješće. Na ovoj skupštini je promoviran domaćin sljedećeg svjetskog koje se održava 2024., a to je Švedska, a 2025. Grčka.

Omer Dervišbegović je rekao da su stekli veliko iskustvo,uspostavili brojne kontakte i pokupili organizacijska znanja koja će pokušati prenijet na savez.

Zahvalio se svim sponzorima koji su omogućili sudjelovanje repke na prvenstvu, a posebno Federalnom ministarstvu kulture i sporta i ministrici Sanji Vlaisavljević, Gradskoj upravi Grada Mostara i gradonačelniku Mariu Kordiću, Sportskom savezu Grada Mostara i Turističkoj zajednici HNŽ koji su financijski podržali projekat kao i Vlada HNŽ te INZA Group i restoranu Nota iz Stoca koji su omogućili prevoz reprezentacije.

Kopirati
Drag cursor here to close