Sjajna organizacija, vrhunski igrači, odličan ambijent

TK Zrinjski uspješno organizirao šesti međunarodni backgammon turnir Mostar Open 2023

TK Zrinjski ugostio je igrače iz samog vrha svjetskog backgammona. Jedan od tih igrača je Norvežanin Geir Pederson prvak svijeta u parovima za 2021 i pobjednik jednog od najjačih turnira u Monte Carlu.
Sport / Ostali sportovi | 23. 05. 2023. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Tavla klub/backgammon cluba Zrinjski Mostar i Tavla saveza BiH ovog vikenda u Mostaru se održao 6. međunarodni backgammon turnir Mostar open. Turnir se igrao prelijepom ambijentu vile Ivanković uz rijeku Bunu.

Na ovom jakom turniru u trodnevnom natjecanju sudjelovalo je 80 igrača iz desetak europskih zemalja. TK Zrinjski ugostio je igrače iz samog vrha svjetskog backgammona. Jedan od tih igrača je Norvežanin Geir Pederson prvak svijeta u parovima za 2021 i pobjednik jednog od najjačih turnira u Monte Carlu. Tu je bio i Jon Kristian Royset prvak Norveške i prvak svijeta 2003.

Kao što je bilo ranije najavljeno na turniru je nastupio i prvak svijeta u parovima iz 2014. godine, a to je Sebastian Wilkinson koji je ujedno prvak Engleske. Radi se o igraču koji spada u sami vrh svjetskog backgammona.

Pored pomenutih imena, na ovom turniru su se našli i odlični igrači iz Austrije Mehrdad Tehrany, Andrea Ribler i Heinz Jaahrbacher. Igrali su i prvaci Bugarske i Sjeverne Makedonije Bogidar Iliev i Leko Ristovski. Iz daleke Australije na turnir je stigao Matthew George, iz Hrvatske Zoran Kožul pobjednik turnira koji se igrao u Neumu 2021. godine.

Turnir nije mogao proći bez igrača s prostora BiH, prijatelja kluba iz Sarajeva, Bihaća, Bosanske Krupe, Jablanice, Donjeg Vakufa Stoca i Mostara. Zasluge za dovođenje velikog broja vrhunskih igrača pripadaju mladom Robertu Vučini koji ujedno vrhunski vodio turnir.

Kada je u pitanju sami turnir, prvog dana se igrao Jack pot na ispadanje, na kojem su sudjelovala 32 igrača. Prvo mjesto je osvojio Makedonac Leko Ristovski koji je u finalu pobijedio Mostarca Tarika Čelika iz TK Bjelopoljac.

U subotu je predsjednik tavla saveza Omer Dervišbegović zaželio dobrodošlicu svim igračima, dok je turnir svečano otvorio gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je zaželio dobru igru i fair play svim igračima i naglasio važnost tradicije tavle-backgammona u Mostaru za promociju grada kroz internacionalna natjecanja. Predsjednik TK Zrinjski Draženko Vučina se zahvalio gradonačelniku što je svojom nazočnošću uveličao ovaj veliki turnir, uručena mu je tavla na dar, dok se gradonačelnik postao član TK Zrinjski.

U subotu i nedjelju se pored glavnog turnira, igrao se turnir parova i turnir zadnja šansa. Pobjednik zadnje šanse je odlični Tarik Čelik TK Bjelopoljac koji je u finalu pobijedio Alema Zajimovića TK Zrinjski. Pobjednici parova su Mladen Čizmić i Marin Marić TK Zrinjski koji su u finalu savladali klupske kolege Ramiza i Alema Zajmovića kojima je pripalo drugo mjesto.

Na glavnom turniru prvo mjesto je osvojio Čamo Benjamin TK Bjelopoljac. Drugo mjesto pripalo je Aldinu Pobriću TK Zrinjski. Treće i četvrt mjesto pripalo Englezu Sebastianu Wilkinsonu i Dževadu Hindiću Jablanica.

Svi nagrađeni igrači su dobili pehare, bakroreze u obliku tavle, zahvalnice i novčane nagrade. Jon Kristian Royset i Geir Pederson se zahvalili na gostoljubivosti. Jon rekao su za lokaciju turnira da je najbolja na kojoj je ikad bio, te je najavio dolazak naredne godine s nešto većim brojem igrača iz Norveške.

Za kraj TK Zrinjski se zahvalio Robertu Ivankoviću koji nas ugostio u prelijepoj vili Ivanković u ime svih backgammon igrače, posjetitelja i prijatelja ove prelijepe igre. Velika zahvala ide i gradonačelniku Kordiću koji otvorio turnir i pomogao pri organizaciji. Zahvala ide i Sportskom savezu grada Mostara, ljekarnama Lupriv , Elektroprivredi HZHB, Miri Ragužu na izradi plakata i Grafit printu studiju na printanju .

Kopirati
Drag cursor here to close