Puno utrka malo uzbuđenja

Počinje nova F1 sezona, Verstappen najveći favorit

Kako stvari danas izgledaju u ovom sportu najbolje potvrđuje podatak da u kalendaru nema utrka u Njemačkoj i Francuskoj. Prvi puta od 2017. godine. Ove dvije zemlje zauzimaju peto i šesto mjesto po broju najviše održanih utrka u povijesti Formule 1.
Sport / Ostali sportovi | 03. 03. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobodnim treninzima na stazi Sakhir danas počinje nova sezona Formule 1. Ulazak u novu sezonu sa sobom već uobičajeno donosi i nadu da će se neke stvari promijeniti, da će Formula 1 napraviti neki korak unatrag, kada je ustvari nudila ono najvažnije, čisto utrkivanje.

Posljednjih sezona je toga jako malo. Uglavnom su sezone prolazile u dominaciji jedne momčadi, tek je izuzetak bila 2021. godina koja je ponudila onu teško ponovljivu završnicu.

23. utrke u kalendaru 

Ove sezone nas očekuju rekordan broj utrka (23). U kalendaru ipak neće biti Kine u kojoj su i dalje snažne restrikcije zbog COVID-19 pandemije pa je nastala velika praznina u kalendaru u četvrtom mjesecu između Australije (2.4.) i Azerbajdžana (30.4.).

Kako stvari danas izgledaju u ovom sportu najbolje potvrđuje podatak da u kalendaru nema utrka u Njemačkoj i Francuskoj. Prvi puta od 2017. godine. A radi se o zemljama u kojima je Formula 1 ipak nešto posebno, uostalom ove dvije zauzimaju peto i šesto mjesto po broju najviše održanih utrka u povijesti Formule 1 (Njemačka 64, Francuska 62 utrke).

Zato imamo čak tri u SAD, po prvi put noćnu utrku u Las Vegasu koja će postati prva utrka u povijesti održana u subotu (18.11.) i bit će pretposljednja utrka prvenstva. U kalendar se vratio i Katar. Do sada smo imali tri, od ove sezone će biti šest sprint utrka.

Vratio se Nico, trojica novajlija

Nekih velikih drastičnih promjena kada su u pitanju vozačke postave nema. Sebastian Vettel se oprostio, Nicholas Latifi će se teško nekada ponovo vratiti, dok su Mick Schumacher i Daniel Ricciardo postali testni i rezervni vozači – Australac u Red Bullu, a Nijemac u Mercedesu i McLarenu. Zato nam se vratio Nico Hülkenberg koji će voziti za Haas.

Nico je u svijet Formule 1 ušao još 2010. godine, ima i više nego dovoljno iskustva. Kojeg nemaju novajlije, Logan Sargeant (Williams), prošlogodišnji četvrti u Formuli 2, Oscar Piastri (McLaren), F2 prvak iz 2021., i Nyck de Vries, F2 prvak iz 2019. i prvak Formule E iz 2020. U odnosu na prošlu sezonu samo su dvojica vozača mijenjala svoje momčadi. Fernando Alonso je prešao iz Alpinea u Aston Martin, a Gasly iz AlphaTaurija u Alpine. Unutar samih momčadi je bilo nešto više promjena.

Novi šefovi 

Frederic Vasseur postao novi šef Ferrarijeve F1 momčadi, a u Alfa Romeu ga je zamijenio Alessandro Alunni Bravi koji je ostao i glavni upravljački direktor Sauber Grupe. Andreas Seidl napustio je McLaren s pozicije šefa momčadi i postao glavni izvršni direktor Sauber Motorsporta zbog Audijevoga preuzimanja švicarske momčadi 2026. koja će ove godine posljednji puta nositi ime Alfa Romeo. Seidla je u McLarenu zamijenio Andrea Stella koji je bio dosadašnji trkaći direktor, a Williams se rastao s Jostom Capitom i doveo dosadašnjega glavnog stratega Mercedesa Jamesa Vowlesa na mjesto šefa momčadi.

Nešto novih pravila 

Kada je u pitanju tehnički pravilnik retrovizori su 50 mm širi pa je njihova širina povećana sa 150 na 200 mm.Minimalna masa bolida ostaje kao i prošle godine (798 kg) iako je inicijalno trebala biti smanjena na 796 kg, ali to se neće dogoditi zbog težih guma. Pirelli dolazi s još jednom komponentom guma, C1 mješavinom koja je mekša od prošlogodišnje.

Kako bi se isprobali mogući novi zanimljivi formati (‘Revised Qualifying Format’, RQF), tijekom dva trkaća vikenda u sezoni isprobat će se obavezno korištenje samo hard guma u Q1, medium guma u Q2 i samo soft guma u Q3, a za vrijeme takvoga vikenda vozači će na raspolaganju imati 11 umjesto uobičajenih 13 setova guma za suho.

Verstappen najveći favorit 

Opet je naravno najveći favoriti Max Verstappen. RB19 je bolid s kojim ulazi njegova momčad u ovu sezonu, dok se za bolid brine tehnički direktor Pierre Waché, tu je naravno neizostavni Christian Horner. Navijači Ferrarija i Mercedesa se nadaju da bi mogli barem bolje zaprijetiti. Dvojac Leclerc-Sainz ove će sezone na raspolaganju imati SF-23 dok su na čelu tehničkog sektora Enrico Cardile i Enrico Gaultieri.

Mike Elliot, tehnički direktor Mercedesa je spremio novi bolid, W14, Lewis Hamilton vjeruje da on i njegova momčad mogu puno bolje nego prošle sezone. Naravno i Russell isto tako. Svakako će opet probati blizu postolja biti i momčad BWT Alpine F1 Team s Oconom i Gaslyjem. Alpine ide sa Renaultovim motorom.

Vidjet ćemo što može Alonso u Aston Martinu, dok je McLaren služio zanimljivu vozačku postavu. Landu Norrisu ove godine momčadski kolega biti Oscar Piastri, nekadašnji F2 prvak. McLaren će na raspolaganju imati Mercedesov motor. Ostali će vrlo vjerojatno sakupljati mrvice.

Kopirati
Drag cursor here to close