Počelo je još tamo 1985. godine

Svi vozači će imati kamere na kacigama

Prvi put su se kamere bile postavljene na bolide još 1985. godine na kultonoj stazi Nürburgring, na bolidu Reanulta kojim je upravljao François Hesnault.
Sport / Ostali sportovi | 24. 01. 2023. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi vozači Formule 1 u 2023. će imati minijaturne kamere u svojim kacigama koje će TV gledateljima pomoći da vide sve ono što vidi i vozač za upravljačem trkaćeg bolida. Formula 1 potpisala je ugovor s "Racing Force Group" o korištenju kamera "Driver’s Eye" u 2023.

FOM je eksperimentirao s ovim kamerama posljednjih nekoliko sezona, a obožavatelji i TV kuće bili su oduševljeni rezultatima. Međutim, FIA sumnja da će te kamere biti opasne u slučaju karambola i udaraca u vozačevu kacigu.

Sada su, međutim, te sumnje otklonjene. U sezoni 2023. kamere će biti minijaturne – težit će samo 1,43 grama, a promjer leće osam milimetara, a kamera će biti ugrađena u unutarnji zaštitni sloj kacige u razini očiju vozača.

Prvi put su se kamere bile postavljene na bolide još 1985. godine na kultonoj stazi Nürburgring, na bolidu Reanulta kojim je upravljao François Hesnault. Michele Alboreto pobijedio je za Ferrari po peti i posljednji put u karijeri prije nego što je poginuo 2001. testirajući Audi LMP1 u 44. godini svog života. To je ujedno bila i posljednja trka za Manfreda Winkelhocka koji je poginuo tjedan dana kasnije na jednoj utrci u Kanadi.

Kopirati
Drag cursor here to close