Mlad ali ambiciozan klub

Plivački klub Aquafit organizira međunarodni plivački miting "Aquafit Challenger Cup 2023"

Svjesni potrebe za organizacijom ozbiljnog plivačkog mitinga koji će okupiti najbolje plivače iz regiona u svim starosnim kategorijama, u ovom klubu su odlučili organizirati kvalitetno plivačko takmičenje “Aqua fit Challenger Cup 2023.”
Sport / Ostali sportovi | 26. 07. 2023. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ideju Bakira Hadžiahmetovića nekadašnjeg plivačkog reprezentativca BiH, u Sarajevu je 2017. godine pokrenut plivački klub Aquafit. Bakir se plivanjem počeo baviti s punih 10 godina nakon otvaranja Olimpijskog bazena Otoka 2009.godine. Svoje prve korake je napravio u Gradskom klubu vodenih sportova Sarajevo kod trenera Igora Bilasa, Anje Margetić i Janka Gojkovića.

U klubu GKVS je ostao do 2016. godine kada završava svoju plivački karijeru. Kroz 7 godina plivačkog iskustva, trenažnih procesa, međunarodnih i domaćih takmičenja, Europskog prvenstva za mlađe juniore u Mađarskoj, stekao je respektabilno plivačko iskustvo koje je odlučio 2017. godine prenijeti na mlađe naraštaje, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u Bosni i Hercegovini. Stručni kadar se sastoji od bivših reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji imaju želju da unaprijede znanje plivačkih nada BiH i da izrode nove generacije uspješnih sportista i zdravih pojedinaca društva.

"Kroz sam proces treniranja,svjesni smo potreba za usavršavanjem plivačkih tehnika kod početnika i naprednih plivača. Naime,u tom procesu,veliku ulogu igra stručno osoblje tj.,ljudi koji treniraju mlade sportiste. Stručnost trenera plivanja je jedan od osnovnih "pogonskih struktura" kod stvaranja mlade sportske ličnosti. U Bosni i Hercegovini,svjedočimo da manjak iskusnih plivačkih trenera, predstavlja opstrukciju za daljnji razvoj BiH plivanja. Iz gore pomenutih razloga, odlučili smo se da osnujemo plivački klub koji će biti vođen od osoblja koje je već imalo iskustva u plivačkom sportu", kažu između ostalog u ovom klubu.

Svjesni potrebe za organizacijom ozbiljnog plivačkog mitinga koji će okupiti najbolje plivače iz regiona u svim starosnim kategorijama, u ovom klubu su odlučili organizirati kvalitetno plivačko takmičenje “Aqua fit Challenger Cup 2023.”

"Kroz ovo plivačko takmičenje, planiramo da napravimo pravu promociju plivačkog sporta kao i promociju grada Sarajeva iz proste činjenice da će sami takmičari, pa i njihovi roditelji iz regiona, ostati par dana i obići naš grad. Udruženje za sport i rekreaciju Aqua fit je već krenuo s pripremom za organizaciju ovog plivačkog takmičenja kroz traženje sredstava za organizaciju kao i logističkih rješenja za organizaciju koja uključuju zakup bazena, elektroniku za mjerenje, obradu podataka kao i mnoge druge stavke. Aquafit Challenger Cup 2023 će biti prilika za sve uzrasne kategorije da na kraju godine plivaju norme koje su potrebne za ostvarivanje rezultata potrebnih za odlaske na veća međunarodna takmičenja. Ponosni smo što imamo recenzije s državne plivačke scene da pravimo jedno međunarodno takmičenje. U protekloj godini, naši plivači su u mlađim kadetima ostvarili izuzetan uspjeh. Naime, Amel Mahmutović je u kategoriji dječaka na disciplini 50m leđno ušao u top 10 plivača u svojoj kategoriji u svijetu dok je Nadža Ćurovac osvojila 2 državne medalje na disciplinama 50m delfin i 400m slobodno", ističu u ovom klubu.

Kopirati
Drag cursor here to close