Dječak koji inspirira

Plivanje promijenilo život sedmogodišnjaka rođenog bez nogu i lijeve podlaktice

Muhammed Ali pliva od treće godine i ima podršku obitelji, a kroz sport je poboljšao svoje fizičke i društvene vještine.
Sport / Ostali sportovi | 15. 01. 2022. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmogodišnji Muhammed Ali Bicer iz Burse u Turske rođen je bez nogu i lijeve podlaktice, a treninzima želi usavršiti plivanje kako bi sudjelovao u društvenom životu, javlja Anadolija.

Muhammed Ali pliva od treće godine i ima podršku obitelji, a kroz sport je poboljšao svoje fizičke i društvene vještine.

Usprkos hendikepu kojeg ima, Muhammed Ali sve radi sam kod kuće i u školi jednom rukom, a u školu ide uz pomoć majke koja mu pomaže u stavljanju proteza za noge.

Svaki njegov ulazak u učionicu praćen je aplauzom prijatelja iz prvog razreda osnovne škole, a četiri puta tjedno trenira plivanje u kompleksu “Naim Suleymanoglu“ u općini Yildirim.

Foto: Anadolija / Muhammed Ali Bicer 

U početku se ovaj odvažni dječak bojao vode i nije mogao držati ravnotežu na protezama, a uz trenera plivanja Kadira Gula je savladao te probleme i sada trenira i sanja sportske uspjehe.

Muhammed Ali je novinaru AA kazao da se odlično osjeća dok pliva, a da mu je najveća podrška u svemu majka.

“Mnogo volim i svog trenera Kadira. Lijepo radimo. Sudjelovat ću i na natjecanjima i uz Božiju pomoć želim biti prvak“, kazao je Muuhammed Ali.

Majka Gulay Bicer je kazala da ima još jednog sina, a da se Muhammed Ali rodio s neviđenim nedostacima udova.

Foto: Anadolija / Muhammed Ali Bicer 

“Na svijet je došao kao iznenađenje. Rekli smo da tu ima nekog dobra i prigrlili ga. Preporukama liječnika smo došli do trenera plivanja Kadira Gula. Presretna sam bila kada sam vidjela da samostalno može plivati“, rekla je Bicer.

Poručila je svim obiteljima koje imaju djecu sa hendikepima da se nikako ne zatvaraju u kuću i neka ne mare za komentare nedobronamjernih ljudi.

Trener Gul je kazao da već sedam godina radi sa djecom s posebnim potrebama i preporučuje plivanje svim osobama sa invaliditetom.

Foto: Anadolija / Muhammed Ali Bicer 

“Muhammed Ali je prvo naučio plivati i sada to usavršavamo. Došli smo na nivo da se spremamo za natjecanja. Za dvije godine će steći pravo natjecanja i već se spremamo za to. Imamo velike ciljeve i planove“, kazao je Gul.

Ističući kako sport pomaže osobama sa invaliditetom da steknu fizičku i mentalnu snagu i da razvijaju motoriku, Gul je kazao da je plivanje posebno važno jer djeluje kao jedinstvena terapija za mišiće.

“Želja mi je da sva naša braća sa hendikepima izađu iz svojih kuća i dođu na sportske terene i kažu društvu: 'evo i mi smo tu'. Hendikepi su samo u našim glavama. Mislim da možemo svladati sve prepreke uz ljubav, saosjećanje i rad“, poručio je Gul.

Kopirati
Drag cursor here to close