Osma titula

Novak Đoković osvojio Australian Open

Ovom pobjedom, popularni Nole se vraća na prvo mjesto na ATP listi.
Sport / Ostali sportovi | 02. 02. 2020. u 13:55

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Novak Đoković

Srbijanski teniser Novak Đoković obranio je danas titulu osvajača Australian Opena. On je u finalu savladao Dominica Thiema sa 3:2 u setovima, prenosi N1.

Finale prvog Grand Slam turnira sezone u Melbourneu igrali su drugi i peti reketi svijeta Đoković i Thiem.

Đoković, koji je prošlogodišnji osvajač i potvrđeni rekorder sa osam osvojenih titula Australian Opena, nakon pet setova i skoro četiri sata igre slavio je protiv Thiema, a rezultat je bio 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 i 6:4,  piše Anadolija.

U prvom setu Đoković je bio bolji. Vodio je 4:1, Austrijanac je uspio izjednačiti na 4:4, nakon čega se Đoković vraća i završava prvi set rezultatom 6:4.

U drugom setu bolji je bio Tiem, koji je i osvojio rezultatom 6:4. Treći set, Austrijanac ostaje prilično dominantan, što se može vidjeti i iz vodstva od 4:0, set je završen sa visokih 6:2 za Thiema, koji je bio, reklo bi se, mnogo opušteniji i smireniji nego njegov protivnik.

U četvrtom setu, posebno u njegovom drugom dijelu, mogao se primijetiti mnogo sigurniji nastup i mentalna stabilnost Novaka Đokovića, gdje je rezultat bio 6:3 u njegovu korist. Nakon 2:2 u setovima, finale Australian Opena ide u peti set, koji je bio prilično napet i neizvjestan. Na kraju je završen 6:4 za Đokovića.

Austrijanac je još jedanput bio na korak do prvog Grand Slama u karijeri, a prije toga je najbliži bio na Roland Garrosu gdje je igrao dva finala.

Final u Melbourneu bio je i 11 međusobni susret dvojice tenisera. Đoković osvojio svoj 17. Grand Slam turnir u karijeri, a bilo je ovo i 26. Noletovo Grand Slam finale. Srbijanac se sada još više približio Rogeru Federeru koji ima 20 titula i Rafaelu Nadalu sa 19.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close