Trener Peter Foley i olimpijac Hagen Kearney optuženi

Optužbe za seksualno uzemiravanje

"Ne mogu više gledati ZOI a da to ne kažem javno. Peter Foley se ponašao tako da pojedine sportistkinje budu žrtve seksualnog nasilja", rekla je Callan Chythlook-Sifsof
Sport / Ostali sportovi | 12. 02. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opet snowaboard. Ovaj put nisu priče o legandama ovog sporta, sjajnim rezultatima mladih takmičara, ova je daleko neugodnija i opasnija. Nažalost, priča koje je posljednjih godina sve učestalija. Gimanstičarke, hojekaši, pitanje je samo o kojem se sportu radi.

Callan Chythlook-Sifsof ima 32 godine, kao članica američkog tima je nastupala na Igrama u Vancouveru 2010. godine. Danas bi trebala biti samo navijač ili recimo obični posmatrač, ali ona jednostavno ne gleda snowboard. Kako samo kaže ne može, zbog sve što su u njenoj karijeri napravili trener Peter Foley i olimpijac Hagen Kearney.

Snowboarderica koja će 14. veljače navršiti 33 godine objavila je da "Peter Foley već više od deset godina fotografira sportašice" i da im dobacuje komentare seksualne prirode.

"Ne mogu više gledati ZOI a da to ne kažem javno. Peter Foley se ponašao tako da pojedine sportistkinje budu žrtve seksualnog nasilja. Drugi sportaši su se bavili rasističkim i mizoginim ponašanjem i aktivno su sudjelovali u bizarnoj dinamici koju je Peter Foley stvorio, a koja je rezultirala seksualnim nasiljem nad sportašicama i članovima tima" napisala je Chythlook-Sifsof na Instagramu.

Foley je više puta negirao optužbe:

"Iznenađen sam optužbama. Oštro poričem optužbe. Dajem sve od sebe da se koncentrišem na podršku sportistima na Olimpijskim igrama u Pekingu. Podršku daju i njemu samom pojedini sportaši i sportašice.

Nakon jutrošnje pobjede 40-godišnji Nick Baumgartner je rekao da mu je Foley "kao otac". Lindsey Jacobellis, koja je s njim osvojila zlatnu medalju, osudila je trenutak u kojem su izrečene optužbe.

"Užasno nervira kada imate takvo nešto u trenutku kada se pokušavate koncentrirati i to je očito malo poremetilo energiju ekipe. U mojih 20 godina karijere o njemu mogu reći samo dobro i on mi je uvijek bio potpora kada je trebalo", dodala je 36-godišnja Jacobellis.

"Ozbiljno shvaćamo ove optužbe i trenutačno provodimo istragu", objavio je pak Američki skijaški i snowboard savez.

Kopirati
Drag cursor here to close