Mirza Nikolajev

Opet donacija: Sanjkašu iz BiH dijaspora kupila opremu

Zahvaljujući građanima, mahom iz inozemstva, prikupljena su sredstva kako bi Nikolajev, koji je jedini predstavnik iz zemalja bivše Jugoslavije među najboljim svjetskim sanjkašima, dobio nove sanjke.
Sport / Ostali sportovi | 21. 03. 2021. u 12:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirza Nikolajev (19) reprezentativac je BiH u sanjkanju, koji na svjetskoj razini ostvaruje zavidne rezultate u ovom sportu.

Iako mu država za to nije omogućila adekvatne uvjete, iako trenira sa zastarjelom opremom, sanjkama starim 12 godina, Nikolajev na natjecanjima na najbolji način predstavlja svoju zemlju.

Zahvaljujući građanima, mahom iz inozemstva, prikupljena su sredstva kako bi Nikolajev, koji je jedini predstavnik iz zemalja bivše Jugoslavije među najboljim svjetskim sanjkašima, dobio nove sanjke.

Ovu sezonu završio je na 34. mjestu u ukupnom svjetskom poretku seniora, a u prošloj sezoni bio 9. u ukupnom svjetskom poretku starijih juniora. Ispunio je i olimpijsku normu. Nažalost, dobar dio javnosti u BiH čak i ne zna za njegov uspjeh, ali i ni za to da BiH ima reprezentaciju u sanjkanju.

U Norveškoj je akciju prikupljanja novca za sanjke pokrenuo Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-bosanske privredne komore, koji ističe kako ni sam nije znao da BiH ima aktivne sportaše u ovom sportu.

Anadolija / Mirza Nikolajev

"Pročitao sam da se Nikolajev natječe sa zastarjelom opremom i osjetio sam potrebu i želju da našem reprezentativcu osiguramo adekvatnu opremu", kaže Lindov, koji je stupio u kontakt sa izbornikom reprezentacije BiH Senadom Omanovićem, od kojeg je dobio informacije da bi za adekvatnu opremu bilo neophodno između 18 i 20 tisuća eura.

Za kratak period u Norveškoj je prikupljeno oko 5.000 eura, dok je ostatak sredstava prikupljen kroz akcije u Austriji, BiH, Nizozemskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikolajevu ovakva podrška mnogo znači i vjeruje da će sa novim sanjkama uspjeti napraviti još značajnije rezultate.

"Ne znam kako da se zahvalim, s obzirom da mi ne bismo mogli nabaviti te sanke uz podršku koju smo dosad imali, a ona je skoro pa nikakva. Ove sanke će mi itekako pomoći i ovo nisu moje već naše sanke", naglašava Nikolajev u razgovoru za Anadoliju.

Iako zahvalan na ovakvoj podršci, ovaj mladi i perspektivni bh. sportaš ističe kako je njemu, kao i drugim sportistima, od jednokratnih donacija potrebnija kontinuirana podrška kroz sustavno rješenje.

"Nama zaista ne trebaju donacije, već sustavno rješenje, gdje ću ja moći sudjelovati u sezoni zajedno s trenerom. Ove godine nisam bio u mogućnosti otići s trenerom, bili smo primorani komunicirati preko telefona. Potrebno je da te stvari sustavno riješe. Da, ima jedan Mirza koji sad predstavlja BiH, ali šta je s Mirzama prije toga ili šta će biti s Mirzama poslije mene. Hoće li oni imati adekvatne uvjere ili će trenirati možda na ovim sanjkama", rekao je.

Nekadašnji trener i sanjkaški prvak Jugoslavije, danas selektor sanjkaške reprezentacije BiH Senad Omanović, želeći da slikovito opiše uvjete u kojima Nikolajev predstavlja BiH na svjetskim natjecanjima, poručio da je to kao da se Golf 2 utrkuje s BMW-om i Porscheom.

"Sanke koje mi kupujemo koštaju 4,5 tisuća eura, a sanke kojima se mogu postići odlični rezultati koštaju između 17 i 27 tisuća eura", ističe Omanović.

Kad je riječ o podršci države ovom sportu, Omanović je rekao kako može reći samo da je ljut i razočaran, jer, nažalost, interesa za sanjkanje nema.

"Mi smo jedina reprezentacija u zimskim olimpijskim sportovima koja je u kontinuitetu prisutna u svjetskom kupu i to od Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru 1994. Očajan sam, ljut sam, sve ove godine mi opstajemo bez ikakve podrške. Sve što imamo jesu 4.000 KM od Kantona Sarajevo. A zašto smo u Svjetskom kupu? Zato što imamo strane sponzore. Mi ako ispadnemo iz svjetskog kupa, ovaj sport bi se ugasio", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close