Šutljivi velemajstor skijanja

Prije 65 godina rođen je možda i najbolji skijaš svih vremena

Debitirao je na utrkama Svjetskog kupa 08. prosinca 1973. godine u Val d' Isereu. Pobijedio je na više utrka Svjetskog kupa nego li bilo koji drugi skijaš ili skijašica, ukupno 86 puta (prvi sljedeći je Hermann Maier sa 54 pobjede).
Sport / Ostali sportovi | 18. 03. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: YouTube, Yugopapir (screenshot) / Ingemar Stenmark rođen je 18. ožujka 1956. godine

Ingemar Stenmark, jedan je od najpoznatijih i najuspješnijih alpskih skijaša u povijesti, rođen je na današnji dan prije 65 godina u švedskom mjestu Joesjö.

Njegovo rodno selo udaljeno je 120 kilometara od Sjevernoga pola.

Proglašen je i ponajboljim švedskim sportašem prošlog stoljeća prema glasovima Šveđana.

Prema Švedskom sportskom savezu (šved. Svenska Idrottsakademin), druga je osoba svih vremena po važnosti za švedski sport, poslije Björna Borga.

Debitirao je na utrkama Svjetskog kupa 08. prosinca 1973. godine u Val d' Isereu. Pobijedio je na više utrka Svjetskog kupa nego li bilo koji drugi skijaš ili skijašica, ukupno 86 puta (46 veleslalom i 40 slalom).

Primjerice Marcel Hirscher sa 67, Hermann Maier sa 54 pobjede ili Alberto Tomba (50) prilično su daleko iza Stenmarka.

Ukupan broj utrka je bio u Stenmarkovo vrijeme bitno manji kroz sezonu, što dakle jasno pokazuje superiornost kojom je Stenmark vladao svjetskim skijanjem.

Foto: Screenshot/Youtube  / Nenadmašan u slalomu i veleslalomu: Ingemar Stenmark

Vrijedna spomena je i utrka veleslaloma u Jasni 1979. kad je pobijedio razlikom od 4,06 sekunda ispred drugoplasiranog. Utrke spusta nije vozio osim za kombinaciju. Sudjelovao je na tri olimpijade.

Osim sjajnih športskih dosega Stenmark je bio posebno cijenjen zbog mirnog karaktera i nekonfliktnog džentlmentskog držanja naizgled u suprotnosti s očitim pobjedničkim mentalitetom.

U skijanju je pak ostavio dubok trag i utjecaj na generacije alpskih skijaša i trenera, jer je njegovo demonstriranje t.zv. prijestupne skijaške tehnike dovedeno gotovo do savršenstva.

Pobijedio je ukupno tri puta, i to za redom, u generalnom poretku Svjetskog kupa (1976.-1978.). Uspio je pobijediti u svim utrkama slaloma u jednoj sezoni u dva navrata: 1977./78., (7 pobjeda od 7 utrka) te 1978./79. (10 od 10). Sezone 1979./80. pobijedio je u 10 od 11 veleslaloma.

U sezoni 1978/79 pobijedio je u 13 utrka.

Foto: Internet / Stenmark i Bojan Križaj

Uključujući Svjetski kup, FIS Svjetska prvenstva i natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama Stenmark je ostvario sljedeće podvige:

1. mjesto: 92 puta;
2. mjesto: 45 puta;
3. mjesto: 28 puta;

Zabranjen mu je nastup na Olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu zbog optužbi za profesionalizam, tako da nije mogao braniti zlato osvojeno četiri godine ranije. Već 1988. godine mu je ponovno dopušten nastup na OI, tada već na zalazu karijere.

Na olimpijadama je sakupio dva zlata (Lake Placide 1980) i jednu broncu (Innsbruck 1976.), a na svjetskim prvenstvima tri zlata i jedno srebro.

Švedski as je vozio jugoslavenske "Elan" skije od svoje 16. godine pa do kraja.

Pratili su ga šutljivost i zagonetnost; nije volio novinare ni razgovore, nije se volio fotografirati, doimao se ravnodušnim za sve što nije bilo njegova osnovna preokupacija.

Video: Ski alpino 1980 Olimpics, Ingemar Stenmark
Kopirati
Drag cursor here to close