Oglasio se Olimpijski odbor BiH: Olimpijada u Tokiju za BiH rezultatski najuspješnija
Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine zadovoljan je rezultatom bh. tima

Oglasio se Olimpijski odbor BiH: Olimpijada u Tokiju za BiH rezultatski najuspješnija

Sport / Ostali sportovi | 13. 08. 2021. u 11:32 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine zadovoljan je rezultatom bh. tima na upravo završenim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ističu kako će Olimpijada u Tokiju za Bosnu i Hercegovinu ostati upamćena kao rezultatski najuspješnija. Olimpijci BiH koji su ostvarili A olimpijske norme su ispunili očekivanja i zauzeli visoka mjesta u okviru svojih natjecanja.

Nedžad Husić, sa osvojenim 5. mjestom u taekwondou nadmašio najbolji rezultat strijelca Nedžada Fazlije iz Sidneja 2000. godine. Amel Tuka je nakon ''lavovske borbe'' i ozlijede u finalnoj atletskoj utrci na 800 m zauzeo izvrsno 6. mjesto. Larisa Cerić  je ostvarila jednu pobjedu i jedan poraz što je bilo dovoljno za 9. mjesto u džudu.

Mesud Pezer je u finalu bacanja kugle zauzeo odlično 11. mjesto. Ne treba zaboraviti ni plasman petnaestogodišnje Lane Pudar koja je osvojila 19. mjesto u plivanju (100m delfin) te joj je nedostajalo 28 stotinki da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u ovoj disciplini.

Na Igre su se plasirala i dva natjecatelja ''na poziv i re-alokaciju kvota''. Plivač Emir Muratović je u disciplini 50 m kraul osvojio 42.mjesto a na 100 m kraul 45. mjesto, dok je Tatjana Đekanović, u streljačkoj disciplini 10 m zračna puška, osvojila 47. mjesto.

Video: BH tim olimpijaca │ Tokyo 2020

Predsjedništvo Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine smatra ''da su ovo bile najuspješnije Igre jer smo imali četiri neposredne prilike da se okitimo olimpijskim odličjem. Nedžad Husić se dva puta borio za medalju dok su tu priliku imali i atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer po jedan put. Ohrabruje rezultat i mlade i nadarene Lane Pudar''.

''Olimpijski odbor BiH se za Tokyo 2020 pripremao pet godina. U ovom razdoblju OO BiH je realizirao stotine projekata među kojima su i kapitalni projekti EYOF 2019 i obnova zgrade Olimpijskog muzeja. U sportski sustav BiH na godišnjoj razini, OO BiH je ''ubrizgavao'' oko 1,5 milijuna KM. Devedeset četiri posto ovih sredstava OO BiH je osigurao vlastitim projektnim aktivnostima, a samo 6 šest je dobio putem granta od nadležnih ministarstava'', navode iz OO BiH.

Dodaju a su u istom razdoblju osigurali 14 stipendija za potencijalne olimpijske kandidate i ''program plus'' za pretendente na osvajanje olimpijske medalje u ukupnoj visini od 831.000 KM.

''Dodamo li na ovu podršku troškove avio prijevoza, svečane i ceremonijalne opreme, testova i slično, dolazimo do brojke od milijun maraka osiguranih i utrošenih za projekt OI Tokyo. To je veliki podvig za Udruženje građana i neproračunskih Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine koji nije nadležan za financiranje sporta'', navode.

Olimpijski odbor BiH je, kako ističu, već posvećen Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

''Završili smo jednogodišnji projekt ''prepoznavanja mladih olimpijskih nada'' iz kojeg su se izdvojila tri imena: Lana Pudar, Jovan Lekić i Ada Avdagić, koje ćemo podržati interventno s po 4.000 dolara. Nastavit ćemo u istom obimu i tempu da kroz trogodišnje stipendije podržavamo najbolje sportiste koji svojim rezultatima to zaslužuju i koji pretendiraju da se kvalificiraju i ostvare visok plasman na OI Pariz 2024. Nastavit ćemo i sa ''Programom plus'' za najbolje od najboljih. Nastavit ćemo i s traganjem za mladim i talentiranim sportistima te im omogućiti sve neophodne uvjete kako ne bi odlazili u druge države i nastupali za njih.  OO BiH će nastaviti ispunjavati svoju misiju stopostotno kao kredibilna i transparentna institucija koja ima samo osam uposlenih i volontere u Predsjedništvu, Izvršnom odboru i Komisijama'', naglašavaju iz OO BiH.

Video: he best of #Tokyo2020  | Top Moments

Pozvali su sponzore da ih podrže na "Olimpijskom putu“, kao i nadležne institucije da osiguraju veća sredstva za pripremu sportaša.

''U svakoj europskoj državi, Olimpijske igre i nacionalni olimpijski tim je projekt države u kome predsjednik države ispraća i dočekuje sportaše, a ministarstva nadležna za sport se nadmeću u osiguravanju sredstava za ostvarenje vrhunskih rezultata. Izuzev malo svijetlih primjera, to nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Očekujemo konkretnu i značajnu podršku Vijeća ministara BiH, svih ministarstava nadležnih za sport na našem zajedničkom putu ka Olimpijskim igrama Pariz 2024. Olimpijska medalja će sigurno doći u Bosnu i Hercegovinu prije ili kasnije, ali bi nam bilo draže, a i mnogo lakše, da ona bude plod jakog sportskog sustava i timskog rada, što predstavlja jednu od temeljnih olimpijskih vrijednosti'', ističu iz OO BiH u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close