Nova pravila

Od 2024. sva atletska obuća će imati potplat debljine do 20 mm

Sadašnja pravila dopuštaju maksimalnu debljinu u rasponu od 20 do 25 mm, ovisno o kojoj se disciplini radi, dok je za cestovne utrke maksimalna dopuštena debljina 40 mm.
Sport / Ostali sportovi | 23. 12. 2021. u 20:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sva obuća koju će atletičarke i atletičari koristiti na natjecanjima od 1. studenoga 2024. imat će propisanu debljinu potplata, a ona će biti do 20 milimetara, objavila je u četvrtak krovna svjetska atletska organizacija.

Sadašnja pravila dopuštaju maksimalnu debljinu u rasponu od 20 do 25 mm, ovisno o kojoj se disciplini radi, dok je za cestovne utrke maksimalna dopuštena debljina 40 mm.

Iako nova pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2022., amandmanima je ostavljen period adaptacije do 1. studenoga 2024., što je Svjetska atletika u priopćenju pojasnila potrebom da se proizvođačima opreme ostavi dovoljno vremena za prilagodbu, jer su imali značajne investicije u obuću prema sadašnjim propisanim ograničenjima.

Tehnološka poboljšanja atletske obuće došla su u prvi plan kad su atletičarke i atletičari počeli postavljati nove svjetske rekorde s rezultatima koji su bili bitno bolji od prijašnjih. To je posebno bilo primjetno na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je Norvežanin Karsten Warholm na 400m prepone svoj prijašnji rekord popravio za čak 76 stotinki.

Prema novim pravilima, u atletsku obuću ne smije biti ugrađena nikakva tehnologija koja bi sadržavala senzore ili umjetnu inteligenciju. To se ne odnosi na uporabu detektora otkucaja srca ili uređaje za praćenje brzine kretanje ili prijeđene udaljenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close