Napravljene određene promjene

Objavljena Lista zabranjenih sredstava za 2024. godinu

Među najznačajnijim izmjene Liste su promjene u vezi tramadola, koji je ubuduće zabranjen na takmičenju, zatim korištenje krvne plazme i glukokortikosteroida.
Sport / Ostali sportovi | 21. 11. 2023. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska antidoping agencija (WADA) je objavila Listu zabranjenih sredstava za 2024 i sažetak izmjena u odnosu na Listu iz 2023. godine.

Lista zabranjenih sredstava je jedan od osam međunarodnih standarda koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeksa). Ona označava koje su tvari i metode zabranjene na takmičenju i van takmičenja i koje su tvari zabranjene u pojedinim sportovima.

Među najznačajnijim izmjene Liste su promjene u vezi tramadola, koji je ubuduće zabranjen na takmičenju, zatim korištenje krvne plazme i glukokortikosteroida.

Podaci su ukazali na značajnu upotrebu Tramadola u sportu, a istraživačke studije koje je financirala WADA, potvrdile su potencijal Tramadola da poboljša sportsku izvedbu, ali i njegov potencijal da negativno utječe na zdravlje sportista zbog svojih opioidnih svojstava. Godine 2023. WADA je izdala obavijest da će Tramadol biti zabranjen od 2024. kako bi osigurao to da su sportisti na vrijeme informirani o nadolazećoj promjeni. 

Pročitajte još

Donacija plazme plazmaferezom koja se izvodi u registriranom centru za prikupljanje sada je dopuštena i ne zahtijeva terapijsko izuzeće (TUE). Plazmafereza je terapijska intervencija koja uključuje izvantjelesno uklanjanje, vraćanje ili izmjenu krvne plazme ili komponenti. Temeljni mehanizam ovog postupka postiže se ili centrifugiranjem ili filtracijom s pomoću polupropusnih membrana. Radi se o manipulaciji krvlju i krvnim sastojcima u slučaju kada se krvni sastojci uklanjaju i zatim ponovno uvode u kardiovaskularni sistem.

Međutim, doniranje plazme ili komponenti plazme plazmaferezom od strane sportiste u službeno registriranoj ustanovi za darivanje krvi više nije zabranjeno, dopuštajući sportistima da doniraju iz humanitarnih ili drugih ličnih razloga. Sportisti mogu donirati punu krv ili plazmu plazmaferezom bez potrebe za TUE-om. U takvim je situacijama najbolje voditi evidenciju, uključujući datume i lokacije svojih donacija u slučaju da se zatraži bilo kakva medicinska dokumentacija.

Sportisti koji trebaju koristiti glukokortikoide rektalnim putem van takmičenja sada mogu slijediti objavljene smjernice kako bi znali kada ih prestati koristiti prije takmičenja ili kako bi odredili vremenski okvir u kojemu bi zatražili TUE.

Razdoblje ispiranja za sve glukokortikoide rektalnim putem je tri dana, osim za triamcinolon (diacetat ili acetonid), za koji je potrebno 10 dana. U suštini, ako sportista samo treba koristiti rektalne glukokortikoide van takmičenja, trebao bi prestati koristiti lijekove tri dana prije takmičenja ili 10 dana prije takmičenja za triamcinolon diacetat ili acetonid. Ako se propisana upotreba dogodi unutar tri dana od takmičenja, tada se sportistima savjetuje da zadrže svu medicinsku dokumentaciju u slučaju da je potreban TUE.

Kopirati
Drag cursor here to close