Iznenađujući rasplet na SP-u

Njemačka prvi put u povijesti igra finale Svjetskog prvenstva

Na kraju je Frederik Tiffels izrastao u junaka utakmice. Uletjevši u američku zonu nakon sedam minuta produžetka, probio se kroz obranu i ostavio Lanea Hutsona da ga prati prije nego što je pogodio suprotni ugao Caseyja DeSmitha.
Sport / Ostali sportovi | 28. 05. 2023. u 00:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije pet godina u Pyeongchangu Njemačka je igrala u finalu Olimpijskog turnira. Pet godina poslije, Njemačka je po prvi put u povijesti izborila finale Svjetskog prvenstva, što je ogroman uspjeh. Posebno ako se zna da su Amerikanci vodili u jednom trenutku prve trećine 2:0.

Alex Tuch i Rocco Grimaldi su postigli po gol do pete minute utakmice. Ipak, do kraja trećine Frederik Tiffels i Maksymilian Szuber vraćaju utakmicu na početak. Nijemci su potom propustili više od minute igre s dva igrača više na ledu krajem prve i početkom druge trećine, a novu prednost Amerikancima osigurao je Michael Eyssimont te se činilo kako će Amerikanci napokon pobijediti u polufinalu.

No, minutu i pol prije kraja susreta Njemačka se odlučila riskirati i bez golmana krenula po poravnanje, a ono je stiglo samo šest sekundi potom. Marcel Noebels najbolje se snašao pred američkim golom i poslao utakmicu u produžetak. Na kraju je Frederik Tiffels izrastao u junaka utakmice. Uletjevši u američku zonu nakon sedam minuta produžetka, probio se kroz obranu i ostavio Lanea Hutsona da ga prati prije nego što je pogodio suprotni ugao Caseyja DeSmitha.

"Znali smo da nam treba samo jedan pravi šut, bio je to taj pravi, vrijedan finala. Tako smo sretni što smo pobijedili. Ovo je sada nevjerojatan trenutak. Nemam riječi. Samo sam jako ponosan" rekao je njemački napadač Maximilian Kastner. Za Amerikance je ovo bilo 11. polufinale i 11 poraz.

Latvija je nakon sjajnog izdanja u četvrtfinalu dva puta vodila protiv Kanade, ali nije izdržala. U prvoj trećini u vodstvo ju je doveo Dan Locmelis pospremivši jedan odbijanac u mrežu, taj je rezultat vrijedio sve do završnice druge trećine kada su u kratkom razmaku postignuta dva gola. Kanada je poravnala preko samuela Blaisa ali samo 1:06 minuta kasnije Rudlofs Balcers je nakon lijepe solo-akcije vratio prednost na stranu Latvije.

Ipak, u trećoj trećini Kanada je uspjela postaviti stvari na mjesto. Nakon samo 45 sekundi igre u tom dijelu igre Jack Quinn je izjednačio na 2:2 uz podosta sreće jer je njegov udarac iz mrtvog ugla pogodio latvijskog vratara Artursa Silovsa u kacigu i odbio se u mrežu. Najljepši trenutak utakmice dogodio se u 49. minuti kada je Adam fantilli s nekoliko varki izigrao čitavu latvijsku obranu i doveo Kanadu prvi put u prednost.

Konačni rezultat postavio je Scott Laughton pogodivši praznu mrežu iz svoje trećine nakon što su Latvijci sa šest klizača i bez golmana krenuli po poravnanje, 43 sekunde prije kraja. Za Kanadu je ovo treće uzastopno finale svjetskih prvenstava, a sedmo u posljednjih osam izdanja.

Kopirati
Drag cursor here to close