Genije s olovkom

VIDEO I Newey napušta Red Bull

"Ponekad znam zaspati za radnim stolom, a da papir ispred mene ostane potpuno prazan, a onda drugo jutro stojim ispod tuša i odjednom dobijem neku ideju", zna reći Adrian.
Sport / Ostali sportovi | 02. 05. 2024. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako naravno ne mora značiti, odlazak legendarnog inženjera Adriana Neweya iz ekipe Red Bulla, mogao bi značiti kraj vladavine jedne dinastije.

One koja je posljednjih godina jednostavno nedodirljiva. Prema najavama Newey će u prvom kvartalu 2025. godine napustiti Red Bull, ekipu u koju je stigao 2006. i s kojom je dosad osvojio 8 vozačkih i 7 konstruktorskih titula, a gotovo će sigurno nakon ove sezone imati po još jednu od svake titule.

Najava odlaska Neweya je čini se ipak potvrda kako neke stvari u Red Bullu ne funkcioniraju ove sezone najbolje. Bez obzira na to što je to na stazi neprimjetno. Newey je prvi odlučio dići sidro u sukobu koji traje određene vrijeme. U kojem su na jednoj strani šef ekipe Christian Horner i tajlandski dio Red Bulla, a na drugoj savjetnik ekipe Helmut Marko i austrijski dio kompanije

Video: Adrian Newey 

Newey je 1980. godine stekao diplomu prve klase iz aeronautičkog inženjerstva na Sveučilištu Southampton. Odmah nakon diplomiranja počeo je da radi u moto sportu, March team je bio njegova prva ekipa. Prvi njegov bolid bio je onaj Marcha 881 iz 1988. godine, u američkoj CART seriji.

Početkom devedesetih se vraća u Europu. U periodu u kojem je aerodinamika bolida Formule 1 još uvijek bila nešto strano, Newey je nudio inovacije. S izuzetno superiornim budžetom, resursima na raspolaganju, Newey i Patrik Head su brzo stvorili dominantno dizajnersko partnerstvo ranih 1990-ih. Williams je osvojio 4 vozačke i 5 konstruktorskih titula. Nakon toga je 1998. otišao u McLaren kojem je u prve dvije sezone svojim bolidima omogućio jednu konstruktorsku i dvije vozačke titule.

Uslijedile su titule 1998. i 1999., koje je Mika Häkkinen osvojio u bolidu McLaren kojeg je konstruirao Newey, no iz obje je momčadi konstruktor otišao u ne baš posve prijateljskim okolnostima. Priliku je iskoristio Dietrich Mateschitz, koji ga je 2006. doveo u Red Bull i dao mu mnogo veće ovlasti nego što ih je imao drugdje.

Britanac ne voli previše kompjutere. Svoje modele crta uvijek olovkom na papiru. Zna pronaći rupe u propisima kojih se konstruktori moraju držati. Njegovi bolidi su posebna priča, najbrži u zavojima. Svoju ljubav prema automobilima često ispoljava kroz na amaterskim utrkama oldtimera.

Nažalost, jedan detalj je obilježio njegovu karijeru. Onaj o kojem obično jako puno piše i priča svake godine početkom svibnja. Jer bolid u kojem je poginuo Ayrton Senna je nacrtao, konstruirao upravo Newey. Dugo vremena nakon tragedije, Newey je bio u dilemi. Da li ostati u sportu u kojem ljudi ginu.

"Jednostavno ne mogu zaboraviti te trenutke. Ja sam bio odgovoran za taj bolid, a Ayrton je u njemu poginuo. Nitko neće nikada doznati što se tada stvarno dogodilo. Nema sumnje da je osovina volana bila slomljena, ali pitanje je: je li se slomila uslijed sudara ili ga je ona prouzročila".

Newey je ipak ostao u Formuli 1 i nastavio je crtati svojom olovkom. Crtati i slaviti naslove.

"Ponekad znam zaspati za radnim stolom, a da papir ispred mene ostane potpuno prazan, a onda drugo jutro stojim ispod tuša i odjednom dobijem neku ideju", zna reći Adrian.

Nakon tri ekipe u kojima je radio, sada ga navodno povezuju s četvrtom. Ferrarijem. Tko zna? Bila bi to luda kombinacija. Newey crta, Hamilton vozi.

Kopirati
Drag cursor here to close