Od straha

Najbolja ruska tenisačica se ne smije vratiti u državu

''Željela sam da otkrijem svoj stav i po pitanju rata i po pitanju seksualnosti, što nije bilo lako, otkrivanje da ste gay u zemlji u kojoj to nije prihvaćeno", rekla je Kasatkina.
Sport / Ostali sportovi | 05. 07. 2023. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolja ruska tenisačica Darija Kasatkina (11. WTA) ponovno je dospjela u centar pažnje izjavom da se još uvijek nije vratila u domovinu nakon priznanja da je gay.

Kasatkina (25) je prošle godine otvoreno objavila da je gay i da strahuje za svoju sigurnost u Rusiji, između ostalog i što se protivi ratu u Ukrajini.

"Nije sigurno za mene, uz režim koji vlada. Kao gay osobi koja se protivi ratu, nije moguće da se vratim. Ali ne žalim ni jedan posto. Kada je rat počeo i sve otišlo dođavola, osjetila sam da je previše i samo rekla 'Zaj**i', nisam mogla više da krijem. Željela sam da otkrijem svoj stav i po pitanju rata i po pitanju seksualnosti, što nije bilo lako, otkrivanje da ste gay u zemlji u kojoj to nije prihvaćeno", rekla je Kasatkina, dodavši:

"Ali imala sam osjećaj da nosim ranac pun kamenja koji sam morala da zbacim sa ramena. Suočila sam se sa par posljedica, ali jedino što me je brinulo su moji roditelji, koji su ponosni na mene'', rekla je Kasatkina za Sunday Times.

Kasatkina je već ranije nekoliko puta pozivala na prekid agresije njene države na Ukrajinu, a nakon kontroverzi koju je izazvala priznanjem da je gay, spominjala se mogućnost da pređe igrati za Švicarsku.

Ipak, od toga nije bilo ništa, a u 2. kolu Wimbledona danas će igrati protiv Britanke Jodie Anne Burrage.

Kopirati
Drag cursor here to close