Neke postavlja, neke ruši

Brojke i rekordi koje lovi Novak na Wimbledonu

Samo su petorica tenisača osvojila u povijesti 12 ili više GS naslova u karijeri, a Đoković bi mogao uzeti 12-ti nakon svog 30 rođendana.
Sport / Ostali sportovi | 03. 07. 2023. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novak Đoković u ovom trenutku u Wimbledonu ima omjer pobjeda i poraza 86-10, a ovih 86 pobjeda više je nego kada bi zbrojili trijumfe svih ostalih tenisača koji se nalaze u TOP 20 društvu na ATP rang listi. Njih 19 ima zajedno jednu pobjedu manje. Novakov postotak pobjeda iznosi 89.6 posto, dok je ostalih 19 igrača na 56.3.

Jedan od onih rekorda koje Novak lovi ove godine u All England Clubu je i onaj po broju pobjeda na jednom Grand Slam turniru. Kao što smo napisali, sada je na 86, ali ako osvoji Wimbledon ove godine može doći na 93, što je više i od Australian Opena i Roland Garrosa. Za sada Đoković ima najmanje pojedinačnih pobjeda u New Yorku, 81.

Kada je Roger Federer 2017. godine posljednji put osvojio Wimbledon, Novak je imao tri naslova u All England Clubu. Međutim, šest godina kasnije, Đoković je tu. Nanizao je četiri Wimbledona i sada lovi svoj osmi.

Osvoji li i ove godine Wimbledon, Đoković će po četvrti put u karijeri imati (najmanje) tri osvojena Grand Slam naslova u istoj godini, a to do sada nitko nije napravio u povijesti tenisa. Do sada je po tri naslova Novak uzimao 2011, 2015 i 2021) godine.

Situacija je još zanimljivija kada se zna da bi slavljem ove godine u Wimbledonu, drugi put u karijeri Novak došao tri vezana naslova na Grand Slamu u jednoj godini i situacije da ponovo lovi četvrti, što do sada nitko nije napravio još od Roda Lavera 1969. godine. Ako uzmemo u obzir da se 2020. godine, Wimbledon nije igrao, Đoković na ovogodišnjem može napraviti nešto što nije niti na jednom Grand Slamu, a to je pet naslova zaredom. To su za sada u Londonu napravili Borg i Federer, te Nadal u Roland Garrosu.

I za kraj još jedan podatak. Samo su petorica tenisača osvojila u povijesti 12 ili više GS naslova u karijeri, a Đoković bi mogao uzeti 12-ti nakon svog 30 rođendana.

Kopirati
Drag cursor here to close