“Once upon a time on Čvrsnica”

Najavljujemo Čvrsnica ultra trail

Park prirode Blidinje će uskoro biti domaćin međunarodne planinske utrke Čvrsnica ultra trail.
Sport / Ostali sportovi | 20. 08. 2022. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Park prirode Blidinje će uskoro biti domaćin međunarodne planinske utrke Čvrsnica ultra trail. Naime, 27. kolovoza 2022, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933. Mostar i udruge Visit Blidinje održava se 6. izdanje ove utrke.

Već sad sa sigurnošću možemo reći da će planinarske staze Čvrsnice pretrčati preko 200 natjecatelja. Polovica sudionika dolazi iz susjedne Hrvatske, a razlog je sudjelovanje utrke u regionalnom natjecanju planinskog trčanja u sklopu Dalmatinske trail lige.

Natjecatelji na raspolaganju imaju četiri staze u dužinama od 10 kilometara, najkraća staza The Spaghetti – mala ljepotica koja će vas provesti kroz Masnu Luku i podnožje Čvrsnice, a nudi taman onoliko da se uvedete u planinsko trčanje, zaljubite u planinu i poželite sljedeće godine okušati se na nekoj od kaubojskih staza.

Foto: PR / Čvrsnica ultra trail

Ova je staza namijenjena početnicima, cestovnim trkačima i planinarima koji se žele okušati u planinskome trčanju, a stazu možemo opisati i kao obiteljsku stazu za šetnju roditelja i djece.

One želje izazova i pravog testa svoje fizičke spreme okušati će se na stazi imena the Ugly u dužini od 50 kilometara s ukupnom elevacijom uspona od gotovo 4000 metara te će doslovno upoznati svaki kutak ove hercegovačke ljepotice – od uspona na Žlijeb i Tise do Hajdučkih vrata zatim ljepotu staze prema Vitlenici do uspona na gorostase Pločno (2228 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv), te upoznati ljepote Masne Luke, Borićevca i planinarskoga doma Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice.

Tu su naravno i staze srednjih dužina the Good od 25 kilometara i the Bad od 35 kilometara, koja i ove godine nosi Skyrunning certifikat koji dodjeljuje Međunarodna Skyrunning federacija sa sjedištem u Švicarskoj te je kao takva prva u Bosni i Hercegovini. Dobiti ovaj certifikat znači zadovoljavati stroge kriterije koji definiraju Skyrunning utrke.

Riječ je o športskoj disciplini planinskoga trčanja do ili iznad 2.000 metara nadmorske visine, gdje staza ne prelazi 30 % nagiba terena, te se nerijetko trči po tehnički teškom terenu, što i jest odlika hercegovačkih planina s teškim kamenitim terenom.

Foto: PR / Čvrsnica ultra trail

Sve ovo ne bi bilo moguće organizirati i realizirati bez svesrdne ljubavi i volontiranja članova Hrvatskoga planinarskoga društva Prenj 1933. Mostar iz Mostara i udruge Visit Blidinje iz Posušja, kao i partnerskih društva koja svojom logistikom pomažu i olakšavaju organizaciju ovog događaja: planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Orlova Stina iz Tomislavgrada, Pločno iz Posušja te nezaobilazna Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini.

”Naravno, tu su i naši partneri i sponzori koji nas već godinama prate i pomažu i bez čije pomoći Čvrsnica ultra trail ne bi bila moguća: Shift brand design, restoran Staza, restoran Hajdučke vrleti, Leda, Binvest d.o.o., Divna supermarket, GMS outdoor, Katarina d.o.o., Print Studio d.o.o., XGB3 te medijski partner Bljesak.info i Blidinje.net. Svima zahvaljujemo od srca”.

Kopirati
Drag cursor here to close