Roland Garros

Nadal: Protiv Novaka morate biti savršeni

''Dva i pol seta sam igrao fantastično. Ne mogu da kažem ništa drugo. Nemoguće je ostvariti ovakav rezultat protiv Novaka ako ne igrate savršeno. Ponosan sam.''
Sport / Ostali sportovi | 12. 10. 2020. u 08:26 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o dominaciji Rafaela Nadala je počela 2005. godine i uz manje prekide traje do danas. Rijetki se mogu pohvaliti pobjedama nad Španjolcem. RobinSöderling je uspio 2009. godine u osmini finala biti bolji u četiri seta, dok ga je Đoković nadigrao u četvrtfinalu 2015. godine. 2016. godine se Nadal povukao zbog povrede nakon dva odigrana meča. Zato nitko naravno nije iznenađen novim naslovom Španjolca na Roland Garrosu, ali krajnjim rezultatom mnogi jesu. Jer prognozirala se i očekivala velika borba, pet setova, nijanse koje mogu odlučiti. Na kraju ništa od toga. Nadal je uspio uzvratiti Novaku Đokoviću skoro na isti način za poraz u finalu AustralianOpena prošle godine kada je prvi reket svijeta ispustio osam gemova. Uzeo je 13-ti Roland Garros, te se izjednačio s Federerom po broju GS titula (20). Nedeljna pobjeda, bila je Rafina treća nauvjerljivija kada se gledaju njegova finala u Parizu. 2008. godine je Nadal prepustio Federeru četiri gema, Wawrinka je uhvatio šest prije tri godine.

Taktički je Nadal bio fenomenalan

Jednostavno, u ovom finalu je Nadal bio sjajan. Omjer neforsiranih pogrešaka (14-52) će možda najbolje oslikati situaciju na terenu. Do trenutka u kojem je imao dupli break prednosti u drugom setu Nadal je napravio svega tri neforsirane pogreške! Tu je i velikih 18 break lopti.

Video: Rafael Nadal vs Novak Djokovic - Final Highlights I Roland-Garros 2020.

Kroz svaki poen je Nadal stvarao pritisak, taktički je sve izgledalo savršeno. Kako je rekao Nadal nakon meča, samo na takav način možete pobjediti Đokovića.

''Dva i pol seta sam igrao fantastično. Ne mogu da kažem ništa drugo. Nemoguće je ostvariti ovakav rezultat protiv Novaka ako ne igrate savršeno. Ponosan sam. Nisam igrao US Open, duže sam trenirao na ovoj podlozi, bio je i taj nastup u Rimu, gdje sam izgubio od Schwartzmana. Moraš se malo mučiti do finala Roland Garrosa. Naravno u takvoj situaciji se brinute, sumnjate kako će sve to ispasti. Ali samopouzdanje se dizalo sa svakom pobjedom. Nakon polufinala sam se osjećao sjajno'', ispričao je Nadal kojem je ovo bila 100 pobjeda na ovom velikom turniru.

Stigao je Federera, može li ga prestići?

Obaraju se rekordi, jedan drugog sustižu, ali ne odustaju. Rafa i Roger su izjednačeni po broju titula, Novak ima tri manje. Federer planira povratak naredne godine, što znači da moramo biti spremni na nova moguća pomjeranja kada su u pitanju brojke.

''Ja nikada nisam krio kako ima želju završiti karijeru kao tenisač koji je osvojio najviše Grand slamova, ali nikada nisam razmišljao o tome, što je napravio Roger ili Novak. Nema mjesta ljubomori, svi biramo svoj put, ja sam izabrao svoj. Rekorde i brojke poštujem, do rekorda mi je stalo, ali o tome ćemo pričati kada se završe naše karijere. Zato nije poenta u tome što sam se izjednačio s Federerom, za mene je daleko važnije da sam osvojio turnir na kojem sam doživio neke od najboljih trenutaka u karijeri'', istakao je Nadal.

Video: Rafael Nadal

COVID 19 je i dalje tu. Teniska sezona je okrnjena, bez gledalaca se igralo na US Openu, određeni broj je bio tu u Parizu. Nadal je bio sretan zbog naslova, ali nije zaboravo trenutačnu situaciju.

''Sretan jesam, ali ne onako kako bih mogao biti, jer situacija je i dalje za večinu ljudi teška. Ja sam sretan jer mogu igrati, trenirati i nadam se kako će sve to nekako što prije promijeniti, popraviti'', govorio je Nadal koji nije siguran kako će njegova sezona izgledati u nastavku. Koje turnire će igrati.

''Ne znam, ne znam ni kakav mi je kalendar. Ne znam šta ću još da igram. Nisam siguran, možda sa ovim završim godinu. U ovom trenutku ne bih pričao o planovima za kraj sezone'', zaključio je Nadal.

 

Kopirati
Drag cursor here to close