Tenis prioritet

Swiatek: Planirala sam nešto studirati, ali sada to neće ići

''Tata me naučio kako biti profesionalac. On me vodio pravim putem. Ja sam veoma sigurna na terenu, zahvaljujući baš svom ocu'', naglasila je u pozdravnom govoru Swiatek.
Sport / Ostali sportovi | 11. 10. 2020. u 08:57 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovakvom Roland Garrosu, koji se igrao u pravim zimskim uvjetima, neka velika priča jednostavno se morala dogoditi. Kod tenisača je to mirisalo, ali su Đoković i Nadal ostali do kraja. Zato je kod tenisačica ispričana jedna koja pomalo liči na bajku.

Prvo, finale koje je igrano u subotu između Iga Swiatek i Sofije Kenin je najmlađe Grand Slam finale od Australian Opena 2008. godine i okršaja Maše Sharapove (20) i Ane Ivanović (20). Drugo, gledajući Roland Garros, posljednje ovako "mlado" finale bilo je ono belgijsko između Justine Henin (21) i Kim Clijsters (20), prije sedamnaest godina. I nije samo posebno po tome, već i po nečemu puno važnijem. Osvojila ga je Poljakinja Iga Swiatek, prve iz ove zemlje ikada, računajući pojedinačnu konkurenciju i kod svojih kolega tenisača. I to kako ga je osvojila. Bez izgubljenog seta, uz svega 28 izgubljenih gemova.

Napravila nešto što se dugo čeka

Niti u jednom od sedam mečeva nije svojim protivnicama dozvolila više od pet gemova. Istovremeno, Poljakinja je ponovila ono što je recimo napravio legendarni Guga Gustavo Kuerten, 1997. godine, kada je iz ničega, kao 66. igrač svijeta razbio Sergija Brugueru u finalu ili kada je recimo Jelena Ostapenko, tada 47. na svijetu otišla do kraja preko Simone Halep.

Video: Iga Świątek |Confessional Cart

''Ponosna sam na sebe. Igrala sam odlično, obavila veliki posao u posljednja dva tjedna u Parizu. Nisam očekivala da ću osvojiti trofej na ovom velikom turniru. Ovo su stvari koje mijenjaju vaš život. Kada smo izašla na teren u finalu, znala sam da je Sofia Kenin pod pritiskom, stresom jer nije mašina, bez obzira na to što je osvojila već jedan veliki turnir. Znala kako ćemo se boriti, ali isto tako sam vjerovala kako nećemo igrati najbolji tenis koji možemo upravo zbog pritiska. Ja sam odlučila kako ću igrati onako kako sam igrala u prethodnim mečevima. Usredotočila sam se na tehniku i taktiku, igrala sam poen za poen, lopticu za lopticu. Nisam previše razmišljala o tome što će dogoditi na kraju. Hoću li izgubiti ili pobijediti. Ključno za mene na ovom turniru je bilo to što nisam imala neka velika očekivanja'', govorila je nakon meča Poljakinja, koja nije zaboravila jednu drugu, Poljakinju, Agnieszku Radwansku.

Radwanska je bolja

Radwansku koja je nekada bila broj dva na svijetu, finalistica Wimbledona. Iako je Iga osvojila turnira, za nju je Agnieszka najbolja.

''Ja znam da sam ušla u povijest, ali i dalje mislim da je Radwanska postigla puno, jer je igrala na najvišoj razini jako dugo, ni sama ne znam koliko, više od dvanaest godina. Sada će ljudi praviti poređenja, ali ja mislim da mora moram igrati jednako dobro u kontinuitetu narednih godina. Za sada je mjesto najbolje Poljakinje rezervirano za Agnieszku.''

Video: Iga Swiatek

Iako je "zagrizla" ovim trijumfom za popriličan komad slave, Iga pokušava ostati čvrsto na zemlji do kraja. Tek je završila srednju školu, razmišlja o studiranju, ali teško će to ići s "pravim" profi tenisom.

''Mislim da to u ovom trenutku neće biti moguće. Voljela bih, kopka me, međutim, osjećam da u tenisu mogu puno toga napraviti i za to mi je potreban kontinuitet. Nešto što ne ide uz studiranje.''

Njen otac, Tomasz je napustio kao veslač na Olimpijadi u Seulu 1988. godine. On je najzaslužniji za ovo što je napravila do sada Iga.

''Tata me naučio kako biti profesionalac. On me vodio pravim putem. Ja sam veoma sigurna na terenu, zahvaljujući baš svom ocu'', naglasila je u pozdravnom govoru Swiatek.

Mora se nastaviti potvrđivati

Sezona je zbog COVID-a okrnjena i jako je teško bilo što prognozirati. Baš kao što je teško bilo što reći o tome u kojem će pravcu stvari ići. Koliko će u narednom razdoblju napraviti Iga Swiatek. Ljubitelje tenisa interesira pitanje, hoće li Poljakinja biti instant- zvijezda, ili će krenuti stopama Radwanske. Ono što je sigurno, temelji su tu, dosta jaki, a sve ostalo je do Ige.

Video: Sofia Kenin vs Iga Swiatek, Roland-Garros 2020

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close