Odnos prema sportu

Zašto najbolji sportaši ''bježe'' iz Mostara?

Ako gradu Mostaru i našoj državi nije potrebna promocija kroz sport i ukoliko se i dalje nastavi ignoriranje najboljih sportaša, onda sigurno sutra im neće nitko imati pravo zamjeriti kada i ako svoju sreću odluče potražiti u nekoj drugoj državi.
Sport / Ostali sportovi | 26. 06. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju od 21.06. do 23.06. 2019. godine plivačka reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je u bugarskom gradu Burgasu na Mediteran Swimming – Comen Cup.

Riječ je o jednom od najjačih plivačkih takmičenja u Europi, za kadete i kadetkinje, (djevojčice 2005/2006 i dječaci 2003/2004) na kome je nastupilo 17 reprezentacija iz Europe i zemalja Mediterana. Na ovom takmičenju pored naše reprezentacije sudjelovale su sljedeće repereznaticije; Albanija, Alžir, Belgija, Bugarska, Cipar, Grčka, Izrael, Italija, Jordan, Kosovo, Malta, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Španjolska i Turska. Našu reprezentaciju činilo je 9 plivača, Kerim Sadiković (2003) KVS „Orka“ Mostar, Jovan Lekić (2003) PK „22 April“ Banja Luka, Arman Livadić (2003) PK „Sport Time“ Sarajevo, David Vučić (2004) PK „Olymp“ Banja Luka, Tarik Trgo (2004) PK „Bosna“ Sarajevo, Sara Samardžić (2005) GKVS Sarajevo, Elena Zovko (2006) KVS „Orka“ Mostar i Lana Pudar (2006) KVS „Orka“ Mostar. Glavni trener reprezentacije bio je Goran Grahovac iz PK „22 April“ Banja Luka, a trener i vođa puta bila je Alena Ćemalović iz KVS „Orka“ Mostar.

Drugo mjesto Lane Pudar

''Naša reperezentativka Lana Pudar, plivačica Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara u svom debitantskom nastupu za reprezentaciju plivajući u konkurenciji godinu dana starijih djevojčica, osvojila je drugo mjesto u disciplini 100m delfin sa vremenom 1:01.76, osvojivši 724 boda, što je za djevojčicu njenog uzrasta impresivan rezultat i u svjetskim okvirima. Zlato joj je izmaklo za svega 7 stotinki. Ovim rezultatom trinaestogodišnja Lana je ujedno oborila i državne rekorde u kategorijama djevojčica do 14 i do 16 godina, a ispunila je i A seniorsku normu. Ovaj plasman je do sad najbolji plasman jednog takmičara iz Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju od osamostaljenja naše zemlje. Ilustarcije radi, ovaj rezultat je svega 9 stotinki slabiji od rezultata koji je Amina Kajtaz otplivala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije tri godine. A riječ je o djevojčici koja ima svega 13 godina!'', kažu iz mostarske ‘Orke’.

Iz njenog kluba apeliraju na sve čiji je posao i obaveza briga o mladim talentiranim sportašima, a Lana je zasigurno jedan najvrijednijih sportskih eksponata grada Mostara i BiH, da ne dozvole da sav dosadašnji trud i postignuti rezultati budu uzaludni, zbog izostanka bilo kakve pomoći i ulaganja u razvoj ove plivačice.

Sve dosadašnje troškove nastupa u BiH i Europi, plivačkih priprema, nabavke opreme i sve ostale troškove financiraju isključivo Lanini roditelji, uz skromnu pomoć matičnog kluba. Njen budući plivački razvoj svakako da će biti sve više uvjetovan sudjelovanjem na jakim međunarodnim takmičenjima i pripremama u plivačkim centrima koji imaju potrebne uvjete za razvoj vrhunskih plivača. Zato će trebati značajna financijska sredstva, a što će njen matični klub i njeni roditelji teško moći sami iznijeti.

Amina Kajtaz prisiljena napustiti Mostar

Ovaj rezultat je svakao privukao pažnju plivačke javnosti širom regije, i neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko Lana i njeni roditelji uskoro dobiju ponudu neke druge države, koja će imati više sluha za njen dalji plivački razvoj, jer je riječ o plivačici koja ima ubjedljivo najbolje rezultate u svom uzrastu u svim državama bivše Jugoslavije, a i mnogo šire. Sve ovo još više dobiva na težini kada uzmemo u obzir i više nego skromne uvjete za razvoj plivača u gradu Mostaru, zbog kojih je i naša najbolja plivačica, također članica KVS „Orka“ Amina Kajtaz, bila prisiljena napusiti naš grad i otići u Zagreb.

''Prije nekoliko dana obitelj Amine Kajtaz, naše najbolje plivačice, oglasila se priopćenjem za javnost u vezi sa financiranjem njenih priprema i takmičenja, gdje su naveli da je zbog nedostatka financijskih sredstava nastavak Aminine karijere itekako upitan. Zaista postaje vrlo tužno i pomalo deprimirajuće da se vrhunski sportaši moraju obraćati na ovakav način u medijima, jer zbog nepostojanja jasnog sistema financiranja vrhunskih sportaša u gradu Mostaru i našoj državi, jednostavno ovo bude jedini način da se njihov glas čuje u javnosti'', kažu iz KVS ‘Orka’

Kako navode iz „Orke“, više ne vide svrhu prijavljivati se na razne Javne pozive raznih ministarstva, jer su gotovo uvijek vrata državnih institucija za njih zatvorena, iako je veoma mali broj sportaša u našoj državi, koji postiže rezultate kao što to rade Lana i Amina.

Ignorantski odnos

Ako gradu Mostaru i našoj državi nije potrebna promocija kroz sport i ukoliko se i dalje nastavi ignoriranje najboljih sportaša, onda sigurno sutra im neće nitko imati pravo zamjeriti kada i ako svoju sreću odluče potražiti u nekoj drugoj državi koja će imati sluha i interesa za rezultate koje postižu.

Iz kluba kažu da se ipak nadaju da će Lana Pudar i Amina Kajtaz u budućnosti braniti boje naše države, jer njihova želja i želja njihovih roditelja dres Bosne i Hercegovine, te da će nadležne institucije i kompanije koje mogu pomoći, prepoznati o kakvim sportašicama se radi i da bi zaista bila velika šteta da ove sportašice ne postigne svoj maksimum, zbog nebrige i inertnosti onih koji mogu pomoći i čija je to i obaveza ili da sav raskoš svog talenta pokažu pod zastavom neke druge države, upozorili su iz ‘Orke’, prenosi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close