Nakon sjajnog vikenda u Crans Montani

Muzaferija: Voljela bih jednog dana osvojiti medalju na Olimpijadi

Muzaferija je sjajnim nastupima ove sezone već zaradila oko 15.000 eura u Svjetskom kupu, a samo od nedavnog osvajanja četvrtog mjesta u spustu u Crans Montani inkasirala je oko 9.000 eura.
Sport / Ostali sportovi | 21. 02. 2024. u 00:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekli vikend bio je najbolji u dosadašnjoj karijeri Elvedine Muzaferije. Nastupajući u Crans Montani Muzaferija je prošla
brojku od 100 osvojenih bodova u Svjetskom kupu. U spustu drži 23. mjesto ukupnog poretka sa 69 bodova, samo kroz dvije utrke u petak i subotu je sakupila 63.

U superveleslalomu je također među 30 najboljih, ima 33 boda. Prije završnice Svjetskog kupa u Saalbachu, skijašice imaju na rasporedu tri superveleslaloma i jedan spust, tako da možemo očekivati popravak bodovnog salda Muzaferije.

Njeno četvrto mjesto u Crans Montani privuklo je veliku pažnju medija posebno iz ozbiljnih skijaških krugova i zemalja. Između ostalog, Elvedina je dana interview za Švicarski Blick. Tamo je govorila o stvarima koje se dešavaju u BiH. Tragedijama koje su potresle BiH u posljednjih godinu dana. Od Gradačca do Tuzle.

"Ovakve se tragedije uvijek iznova događaju u mojoj zemlji. Nažalost, u BiH žene često nisu prihvaćene kao muškarci. Činjenicu da s poznata, da sam skijašica pokušavam iskoristiti da nešto promijenim po tom pitanju", rekla je na početku Muzaferija te se dotakla sredstava koja su potrebna za jednu sezonu u Svjetskom kupu.

"Treba mi oko 130.000 eura po sezoni. Nije lako naći sponzore. Moram praviti kompromise, posebno ljeti i jeseni, jer je treniranje tada teško moguće. Zato obično na pripreme idem pred kraj zime".

Elvedina je odrasla u Visokom, udaljenom oko 40 minuta vožnje od Sarajeva i najbližeg skijališta.

"Kada sam imao pet godina, roditelji su me dali u školu skijanja. A pošto su i oni bili početnici, odmah su naučili skijati", istakla je kroz smijeh.

Usprkos svim poteškoćama Muzaferija gleda naprijed i očekuje nove uspjehe.

"Voljela bih jednog dana osvojiti Svjetsko prvenstvo. I osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Nemoguće? Čula sam ovu riječ od mnogih ljudi u prošlosti. Nikad ih nisam slušala. I neću to raditi ni ubuduće", hrabro je kazala Elvedina.

Muzaferija je sjajnim nastupima ove sezone već zaradila oko 15.000 eura u Svjetskom kupu, a samo od nedavnog osvajanja četvrtog mjesta u spustu u Crans Montani inkasirala je oko 9.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close