Nakon osam godina

Murray obnovio suradnju s Lendlom

Njihova suradnja je trajala dvije godine. Dvije najuspešnije godine u karijeri Andyja Murraya. Osvojio je US Open, Wimbledon i olimpijsko zlato u Londonu.
Sport / Ostali sportovi | 05. 03. 2022. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njihova suradnja je trajala dvije godine. Dvije najuspešnije godine u karijeri Andyja Murraya. Osvojio je US Open, Wimbledon i olimpijsko zlato u Londonu. Do sporazumnog razlaza Ivana Lendla i Andyja Murraya je došlo 2014. godine, na inicijativu upravo Čeha kojeg smo pamtili po nadimku "Ivan Grozni".

Ivan Lendl je u 80-tima bio prvi tenisač svijeta i osvajač osam grand slam turnira. Slavio je na Australian Openu, Roland Garrosu i US Openu, a jedino nije uspio osvojiti Wimbledon. U finalu 1986. izgubio je od Nijemaca Borisa Beckera, a godinu kasnije od Australca Pata Casha. Osam godina nakon razlaza, Andy je obnovio suradnju. Lendl će opet biti biti trener nekadašnjeg broja jedan.

Murray je u prosincu prekinuo suradnju sa sunarodnjakom Jamiejem Delgadom, koji je sada trener Kanađanina Denisa Shapovalova, a nakon Australian Opena je završio i kratkotrajnu kolaboraciju s Nijemcem Janom De Wittom.Na turnirima u Rotterdamu, Dohi i Dubaiju u Murrayevoj je pratnji bio dugogodišnji prijatelj Dani Vallverdu koji se morao vratiti trenerskim obvezama sa Švicarcem Stanom Wawrinkom.

Pod Lendlovim stručnim vodstvom Murray je 2012. osvojio US Open i postao prvim britanskim tenisačem nakon 77 godina koji je uspio osvojiti Grand Slam naslov. Iste je godine u Wimbledonu osvojio zlato na Olimpijskim igrama kojima je domaćin bio London, nakon što je mjesec dana prije toga u wimbledonskom finalu izgubio od Rogera Federera. No, Wimbledon je osvojio godinu dana poslije pobijedivši u finalu Novaka Đokovića.

Čeh s američkim državljanstvom će uz Muraryja ponovno biti na turnirima u Indian Wellsu i Miamiju, gdje će nakon toga ostati trenirati. Nije poznato koliko često će Lendl putovati s Murrayem, ali je za očekivati da će pratiti na svim važnijim turnirima.

Kopirati
Drag cursor here to close