Dolazite?

Mostar trči za mir

Utrka za mir održat će se 1. listopada s početkom u 12 sati na traill stazi dužine pet kilometara, 10 kilometara i 21 kilometar.
Sport / Ostali sportovi | 28. 09. 2022. u 09:33 Muamer Zukanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladine organizacije MASA iz Mostara, Global Analitika iz Sarajeva i "Pomozimo djeci" iz Banja Luke u Mostaru organiziraju utrku za mir.

Utrka za mir održat će se 1. listopada s početkom u 12 sati na traill stazi dužine pet kilometara, 10 kilometara i 21 kilometar.

Većina trkačke staze prostire se u rejonu Rujište koji je smješten u podnožju planine Prenj, staza se prostire na području tri općine i to: Istočni Mostar – Mostar – Konjic, a organizatori očekuju oko pet stotina sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Trka za mir ima za cilj promovirati programe mira i borbe protiv nasilja u Bosni i Hercegovini i svijetu pod sloganom "Nema puta ka miru – Mir je put".

"Trka za mir ne samo da promovira važnost održivosti mira i zdravog stila života, već i društvenu odgovornost prema zajednici. Prilikom svake uplate kotizacije, dio sredstava direktno uplaćujemo Javnoj ustanovi Dječji dom Mostar, koji osigurava njegu djece izvan vlastite porodice, skrb za mlade koje obuhvata privremeni smještaj te cjelodnevni boravak za djecu bez roditelja, djecu koju roditelji zanemaruju i slično", objasnila je koordinatorica događaja Ela Ljubić

"Za sve one koji neće biti u mogućnosti da nam se pridruže, izabranu distancu mogu trčati virtualno, uz dokaz o istrčanoj ruti putem platformi Garmin ili Strava, a putem pošte će dobiti majicu i medalju. Jer mir gradimo zajedno! Mi smo zajednica, dijelimo istu strast, trčimo zajedno i udružimo snage na ovom jedinstvenom događaju, u ime univerzalnog cilja koji se zove: MIR!", govori Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close