Pročitajte savjete stručnjaka

Mostar: Sve više djece ima sportske ozljede zbog loše vođenih treninga

Sve više djece ima sportske ozljede zbog loše vođenih treninga, a mi smo potražili savjete od stručnjaka.
Sport / Ostali sportovi | 15. 11. 2017. u 13:43 Bljesak.info/A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve više djece se vraća kući sa sportskim ozljedama zbog loše vođenih treninga u Mostaru. Sve više je nekih kvazi klubova i kvazi trenera, a i mi kao roditelji smo neoprezni pri odabiru tih klubova. Evo polazim od sebe, moje dijete se ozlijedilo na treningu, a to sam čuo još od velikog broja roditelja. Jako bi nam pomogli kada bi napisali upozorenje roditeljima da paze, ne moraju se svi susresti sa ovom situacijom'', rekao nam je otac jedne djevojčice koja je zbog kako kaže, loše vođenog treninga zadobila sportske ozljede.

Ovu informaciju provjerili smo u Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB Mostar, gdje su nam rekli kako ne bilježe statistike i informacije o tome koji pacijenti su se i gdje su ozlijedili, već ih kako kažu samo liječe.

No svakako su upozorili, roditelje i trenere da budu oprezni, ali i istaknuli kako je važno da djeca budu fizički aktivna.

Ozljede donjih ekstremiteta

''Nismo izdvajali najčešće ozljede ali u zadnje vrijeme je narastao broj ljudi koji se bave sportom bilo rekreativno ili iz zdravstvenih razloga, a očito i profesionalno. Najčešće dolaze s ozljedama donjih ekstremiteta, nožnog zgloba, stopala, koljena i često križa. Vrlo je važno da se ta ozljeda prepozna na vrijeme da sportaš ne trpi kad se javi bol. Tada se treba javiti obiteljskom liječniku, a onda će on vidjeti na osnovu kliničkog statusa ima li potrebe za slanjem dalje'', rekla je za Bljesak.info doc. dr. sc. Mladenka Naletilić.

Dodala je da je pogotovo rizičan pubertet, kada intenzivan rast i razvoj ne prati sazrijevanje vezivnih tkiva, to je ranjiva skupina.

  / Vrlo je važno da se ta ozljeda prepozna na vrijeme da sportaš ne trpi kad se javi bol. 

Zagrijavanje i istezanje važni

''Svi smo manje fizički aktivni nego prije, tako da se treba baviti fizičkom aktivnošću i sportom. Ali treba obratiti pozornost, ako se radi o djeci, ima li deformiteta kao skolioza, kifoza, asimetrije u dužini ekstremiteta, mišićnog tonusa, treba poštivati ograničenja koja ima svaki organizam'', kaže dr. Naletilić.

''Djeci se preporučuje tjelesna aktivnost, da malo podignu svoj tonus i poboljšaju držanje koordinaciju ravnotežu i brzinu pokreta. Također i neadekvatna obuća može biti uzrok ozljeda, svaki sport ima svoja pravila kad se što od obuće nosi, i to je specifično za svaku sportsku aktivnost. Posebno ako imate dijete koje ima rizične čimbenike, uz neodgovarajuću obuću onda imamo lakšu mogućnost da se razvije ozljeda'', rekla je liječnica, posebno ističući važnost zagrijavanja i istezanja.

''Na samim treninzima se premalo radi zagrijavanje koje treba biti aktivno i polagano. Prvo treba vježbati istezanje nakon čega ide sami trening, a iza toga opet se treba ohladiti jednim dobrim istezanje ili streachingom, on je dosadan pa ga djeca skrate i izbjegavaju, a istezanje je dugoročno iznimno važno'', pojasnila je Naletilić.

FOTO: ŠPK Erigo /Prvo treba vježbati istezanje nakon čega ide sami trening, a iza toga opet se treba ohladiti jednim dobrim istezanjem

Na što treneri trebaju paziti

S ovim se slaže i dugogodišnja trenerica i voditeljica PK Erigo Dajana Markotić.

''Istina je da se pojavljuje sve klubova i trenera koji vode razne sportove. Kao trener s dugogodišnjim iskustvom vidim da sve više djece ima hipotonus, kolioze… i na bolesti treba obratiti pozornost. U komunikaciji s roditeljima važno je pri upisu djeteta da se kaže ima li dijete fizičke ili psihomotorne smetnje. Samim tim se i nama olakšava rad, jer nekad nije ni do djeteta zašto ne može nešto napraviti. Uvijek sam za rad i vježbu jer vjerujem da se sve može ispraviti s vježbom'', kazala je za Bljesak.info Dajana, govoreći kako je u njihovom klubu najvažnije zagrijati i istegnuti tijelo.

Djeci treba igre vani, trebaju imati što veći mišićni tonus živimo u tom dobu kad su djeca i mi svi stalno na laptopima, općenito kao društvu fali nam dosta fizičke aktivnosti. Moj savjet je da se djeca bave sportom i bilo čim što ih čini sretnih.

  / Trening i edukacija


Goran Popović, dugogodišnji trener plesa i umjetnik smatra kako u Mostaru nedostaje edukacije trenera.

''Što se tiče edukacije trenera, nažalost u Mostar se takvi edukacijski programi moraju dovoditi naknadno, vjerojatno zbog broja interesenata, stoga je i broj trenera manji. No edukacije istog, kako sportska, tako i pedagoška su vrlo važne'', rekao je Popović za Bljesak.info navodeći kako su to dvije esencijalne "branše" o kojima trener mora biti educiran.

''Trener u sportskom i pedagoškom smislu mora biti educiran kako bi pravilno izvodio svoje treninge, te dao mladeži primjer kako treba postupati. Sportske ozlijede znaju biti dosta zeznute, nerijetko se događaju lomovi, puknuća, napuknuća, iščašenja itd. Ukoliko sportaš zadobije sportsku ozljedu, tada se treba, kao trener, znati sabrati i ne podizati paniku, u ovisnosti o ozlijedi postupamo na određeni način. Na svoju ruku ispravljati ili dirati ozlijeđeno mjesto ne bi se smjelo raditi. U ovakvim trenucima nazvati roditelje, te hitnu pomoć. U svakom sportskom klubu od velike je važnosti, upravo iz ovih razloga da postoje sprejevi za ublažavanje bolova, kreme i sl.'', kazao je Popović.

Istaknuo je da se prevencija sportakih ozlijeda može uraditi kvalitetnim zagrijavanjem; prije treninga, te istezanjem nakon.

Svi naši sugovornici se slažu kako djeca, ali i cijelo društvo, treba puno više tjelesne aktivnosti.

  / Pustite djecu da bosa hodaju po prirodnim podlogama

Pustite da djeca sama uče hodati

Liječnica Mladenka Naletilić roditelje je upozorila kako trebaju djecu više izvoditi vani da se igraju, ali je spomenula i važnost ''prvih koraka'' djeteta.

''Djecu treba pustiti da sami prohodavaju, nemojte djecu voditi za ruke i ne uspoređujte ih s drugom djecom. Nemojte ih stavljati u hodalice, pustite ih da prohodavaju na bosu nogu a ne u obući, pustite djecu da bosa hodaju po prirodnim podlogama, zemlji, travi , pržini, i pijesku. Pazite na prvu obuću jer danas su roditelji često skloni da kupe nešto što je lijepo ali neudobno. Nešto moderno je nešto što bi trebalo biti prva cipela, kada oni izrastu iz prve cipele onda se mogu kupovati moderne cipelice, ali važno je da prve budu udobne i kvalitetne'', savjetovala je Naletilić, dodajući da djecu treba skloniti ispred televizije i iz virtualnog svijeta kompjutera, igrica, te da ih treba poslati vani u dvorište da se igraju s vršnjacima, a ne da se virtualno druže, jer kako kaže tu svi kao društvo falimo.

  / Djecu treba učiti da se igraju vani, a odmaknuti ih od virtualnog svijeta
Kopirati
Drag cursor here to close