Tko će platit račune?

MOO i organizatori OI u Tokiju u prijeporu oko pokrivanja troškova odgode

"Nemoguće je da MOO neće uopće sudjelovati u pokrivanju troškova", izjavio je za Kyodo News predsjednik Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshiro Mori.
Sport / Ostali sportovi | 21. 04. 2020. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uklonio je u utorak rečenicu sa svojeg internetskog portala, u kojoj je navedeno da će Japan snositi troškove jednogodišnje odgode Olimpijskih igara u Tokiju, nakon što su se japanski organizatori usprotivili toj tvrdnji.

"Nemoguće je da MOO neće uopće sudjelovati u pokrivanju troškova", izjavio je za Kyodo News predsjednik Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshiro Mori.

U tekstu objavljenom na internetskom portalu MOO-a, pisanom u obliku pitanja i odgovora objavljeno je sljedeće: "Japanski premijer Shinzo Abe složio se da će Japan nastaviti pokrivati troškove koji su bili predviđeni ugovorom za 2020."

No, ta je rečenica uklonjena nakon što su japanska Vlada i Organizacijski odbor Igara to zanijekali. Na konferenciji za medije održanoj u srijedu istaknuto je kako nije postignut dogovor između MOO-a i Japana oko troškova odgode izazvane pandemijom bolesti COVID-19.

U novoj verziji teksta stoji da će "MOO i japanska strana, uključujući Organizacijski odbor OI Tokio 2020., zajednički nastaviti s procjenama i diskusijom o utjecaju koji ima odgoda". Prema procjeni japanskih službenika i stručnjaka, troškovi organizacije nakon jednogodišnje odgode Igara mogli bi narasti za tri do šest milijardi američkih dolara.

"MOO će i dalje biti odgovoran za svoj dio troškova. Potpuno je jasno da će iznos tih troškova biti nekoliko stotina milijuna dolara", stoji u izjavi Međunarodnog olimpijskog odbora.

Prema novim datumima, Olimpijske igre u Tokiju bit će otvorene 23. srpnja 2021., a svečanost zatvaranja trebala bi biti održana 8. kolovoza. Paraolimpijske igre će biti održane u terminu od 24. kolovoza do 5. rujna.

Iz MOO-a su se osvrnuli i na priče o mogućoj novoj odgodi Igara za 2022.

"Naši japanski partneri i premijer su nam vrlo jasno dali do znanja da Japan ne može izdržati odgodu na duže razdoblje od ljeta sljedeće godine."

Kopirati
Drag cursor here to close