Feđini specijali

Mac poludio, Bobo jeo sendvič

Sport / Ostali sportovi | 20. 01. 2024. u 01:06 F.I.Bljesak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Te godine je na Australian Open John došao poprilično nezadovoljan. Svojim rezultatima, prije svega na Grand Slam turnirima. Izgubio je polufinale Roland Garrosa od Wilandera, na Wimbledonu je izletio u četvrtfinalu (Kevin Curren), nakon čega je izgubio finale US Opena (Lendl).

Luda godina 

Tri meča u kojima nije uzeo set. Što je definitivno za nekoga tko je najbolji na svijetu bilo malo previše. Uostalom, godinu ranije je imao nevjerojatan omjer pobjeda i poraza 82-3. Znao je John da će ako ne osvoji Australian Open, jedincu prepustiti Ivanu Lendlu, a to je mu je izuzetno teško padalo. Kasnije će priznati kako je u jednom trenutku razmišljao o tome da preskoči ovaj turnir.

"Bila je to luda godina, neke stvari na koje sam ja navikao, ali ovo je te godine otišlo na neku veću razinu", govorio je John McEnroe

Video: John McEnroe 1985 

Te 1985. godine, John je imao uspona, ali i padova. Kako na terenu, tako i u privatnom životu. Postojalo je razočaranje što tek drugi put od 1978. nije uspio osvojiti barem jedan od Grand Slam turnira, i neugodnost što se često ponašao kao apsolutni prosječni igrač u tim mečevima koje je gubio.

Upoznao Tatum O'Neal

Privatno, stvari nisu izgledale loše, naprotiv. John je ušao u vezu s glumicom Tatum O'Neal, koju je upoznao na jednom partiju godinu prije. Tatum O'Neal bila je velika dječja zvijezda i najmlađa osoba ikada koja je osvojila Oscara i to kao desetogodišnjakinja za ulogu u filmu 'Mjesec od papira', u kojem je glumila s ocem Ryanom O'Nealom.

Razmišljali su o vjenčanju. Tatum je bila trudna. Imao je John i malo problema s ozljedama i pravio je neko loše procjene. Kad je čuo vijest da će postati otac, završio je u krevetu, jednostavno se razbolio.

"Ne znam, trebao sam osjetiti neku ekstazu, mene je uhvatio stomak, nisam mogao ustati iz kreveta".

Ništa nije rekao svojim roditeljima, pokušao je stvari sakriti od javnosti. A onda su po dolasku u Australiju, on i Tatum odlučili da nastave živjeti svoj život, bez obzira na to što će pojedini govoriti, što će pisati novinari.

Bilo je pitanja kada će puknuti 

Negdje u sebi, John je znao da neće izdržati, da će puknuti. Prvo je naletio jedan novinar u hotelu, navodno je bio žestok obračun, pojavili su se snimci na kojima John pljuje u pravcu novinara. To je bio samo početak.

"Ne znam, zaista nisam uopće želio ići tamo. Ali smatrao sam da je bolje otići i izgubiti nego uopće ne otići. Na ovom turniru sam imao najmanje šanse da odem do kraja. Ali morao sam otići jer sam još uvijek imao šanse biti broj jedan", pričao je John

Video: Ispadi Johna McEnroea 

Od početka turnira mu je sve smetalo. Tereni, smatrao ih skliskim, previše, svađao sa sucima, tražio je promjenu terena.

"Moglo bi se reći da je bilo poput klizališta. To više nije bio tenis. To je bila borba za opstanak. Ne mogu opisati koliko je bio težak teren. Mislim da nije dobro za igrače, publiku ili bilo koga da imaju jedan udarac i promašaj u tenisu. Nije to ono o čemu se radi u vrhunskom tenisu. U takvim uvjetima to je više kao sranje" u svim stilu je govorio John.

Za one koji ne znaju, Australian Open se igrao jedno vrijeme igrao kao posljednji turnir sezone, podloga je bila travnata, terenu su bili gdje i oni danas u Kooyongu.

Do četvrtfinala je McEnroe dva meča zaključio u četiri seta, u osmini finala je igrao pet kontra Lecontea. Slobodan Živojinović je u to vrijeme bio 66. igrač svijeta. Odličan server, igrač koji forsira servis - volej igru. Nisu se teniski turniri mogli pratiti ni približno kao danas, uglavnom smo Bobu gledali u Davis Cupu. 

Bobu je pripremio Becker 

Prije Australije je došao do finala Nancyja, polufinala Queensa. Na Wimbledonu je šokirao Wilandera, u to vrijeme je trenirao s Poljakom Wojtekom Fibakom, ali se i rastao. Međutim, pod svoje ga je uzeo danas već legendarni brko iz Rumunjske, Ion Tiriac. Koji je vodio brigu o Borisu Beckeru, opet Boris je bio veliki Bobin prijatelj. U to vrijeme je Živojinović već imao kuću na Floridi, Boca Ratonu gdje je trenirao često s Beckerom.

"Ja smo i Boris u to vrijeme trenirali stalno, igrali zajedno parove. Kada igrate s nekim tko je brz, počinjete da igrate sve bolje i bolje. Mislim da je pomoglo i meni i Borisu", pričao je Bobo koji je do dolaska u Australiju stekao nadimak ubojica divova. Zaradio je nešto manje od 18.000 dolara. Do četvrtfinala redom čistio Amerikance. Davisa, De Palmera, Mayotta. Na red je došao meč četvrtfinala protiv Johna McEnroea.

Pokušao ohladiti Bobu

John je imao 2-1 u setovima, a onda se u četvrtom situacija počela komplicirati. Jedna sudačka odluka je bila dovoljna da John poludi. Prvo rasprava sa sucem u stolici, onda i supervizor turnira. U tom trenutku Bobo je napravio nešto što nitko nije ranije. Jednostavno se isključio iz cijele priče.

"John je jako pametan. Nema šanse da tenisač bude koncentriran za svaki poen, da može igrati vrhunski tenis od početka do kraja. Ima tu oscilacija, uspona, padova, par gemova nisi pravi a onda se vratiš. Ja sam ušao u dobar ritam i onda je pokušao da me malo ohladi. On je mislio da ću ja ostati na terenu, dok on bude vodio raspravu sa sucem.

Video: Živojinović - McEnroe

Međutim, shvatio sam ja što John želi. Ja sam dijete beogradskog asfalta, nisam želio biti dio njegove predstave. Otišao sam do loža koje su bile uz teren. Dobio sam stolicu, malo sam sjeo, podigao noge u zrak, uzeo sendvič. Čak su mu ponudili šampanjac ali sam ja odustao. Nisam očekivao da će publika reagirati onako kako jeste. Navijači su bili na moj strani, pljeskali su, dali mi neku nevjerojatno energiju". McEnroe je još više poludio.

"Kad smo se vratili na teren, rekao mi je:

"Platit ćeš mi za ovo", vratio je film Živojinović.

"Onda ja odem kod suca da kažem da mi prijeti. I to je bio kraj, pa se peti set završio 6-0. Posljednji return mu je otišao preko stadiona. Nakon meča nije otišao na konferenciju. Po tom sendviču me svi pamte" kaže Živojinović.

John više nije nikada osvojio Grand Slam naslov

John je kažnjen 3.500 dolara nakon svega, te godine je sakupio 7.500 dolara kazne.

"Shvaćam da sam napravio magarca od sebe. Osjećao sam se kao kreten. Bilo je neugodno. Pucao sam na sve strane", priznat će kasnije John.

Video: Živojinović - McEnroe

Živojinović je u polufinalu izgubio od Wilandera, sljedeće godine je otišao do polufinala Wimbledona, uzeo je Houston. Iste godine je otišao do kraja na US Openu u konkurenciji parova, igrao je s Andreasom Gomezom.

Postao je najbolji igrač u konkurenciji parova. John McEnroe nakon Australije 1985. godine, nije osvojio niti jedan Grand Slam naslov u singlu. Ne samo da nije osvojio, već nije uspio doći do finala. Tri puta je bio u polufinalu, jednom u četvrtfinalu.

Kopirati
Drag cursor here to close