Feđini specijali

Johnovo "You cannot be serious" za sva vremena

Sport / Ostali sportovi | 30. 06. 2022. u 02:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je bilo neko drugo vrijeme. Finoća, elegancija udaraca, talent, su bili ispred snage. Jer još uvijek se igralo drvenim reketima. Kraj sedamdesetih. Uglavnom je publika uživala u vrhunskim potezima velikog Borga, ali i sjajnog Connorsa. Prije nego što će pojaviti on. I sve nekako zatalasati, pa dobrim dijelom u svijetu tenisa i promijeniti.

Dolazi mladi tenisač

Jedan mladi tenisač koji je u tom trenutku imao svega 18 godina. I koji je bio totalna nepoznanica. U proljeće 1977. godine, Teniski savez Sjedinjenih Država će Johnu McEnroeu dopustiti da igra nekoliko turnira u Europi. Prije nego što je otputovao u inozemstvo, John je radio i trenirao sa Harryjem Hopmanom i Tonyjem Palafoxom kao glavnim trenerima. Za savjete je bio zadužen legendarni playboy " Broadway Vitas" Gerulaitis koji će Johna ispratiti na put u Francusku.

Video: Borg v McEnroe (1981 Men

McEnroe je planirao igrati kvalifikacije Roland Garrosa. John je sletio na aerodrom De Gaulle u Parizu sa sportskom torbom, 500 dolara u džepu i torbom punom reketa. Naravno da se osjećao izgubljeno, kao što bi svaki tinejdžer u tom trenutku u nekoj stranoj zemlji. Prošao je kvalifikacije, zadnje kolo je igrao u ranim jutarnjim satima. Cijelu noć nije spavao jer se bojao da ne zakasni. Na kraju je poražen u drugom kolu glavnog dijela turnira.

Iz kvalifikacija do polufinala

Iz Pariza je otišao u London koji je bio skuplji pa je morao sobu dijeliti s još četvoricom mladih igrača za tri funte po noći. Bilo je to gotovo poput zatvorenog kampa gdje se prehrana igrača sastojala od pizze i sladoleda.

U prvom kolu kvalifikacijskog turnira u Queen's Clubu McEnroeov meč protiv njegova zemljaka Pat DuPréa premješten je u zatvoreni drveni objekt zbog uporne kiše. McEnroe je iskoristio svoj veliki talent da dominira u prvom setu, ali ga je početkom drugog dama s tribina počela žestoko vrijeđati. Incident je zbunio mladog Amerikanca, koji je u trećem meču na kraju izgubio 7-6. John je kasnije saznao da je ta dama bila nitko drugi nego supruga njegovog protivnika. Sve se događa s razlogom.

"Koji vrag. Moj poraz od DuPre-a se zapravo pokazao kao sjajna stvar - da sam uspio, mislim da ne bih imao dovoljno vremena ni da igram na turniru, ni da se kvalificiram za Wimbledon. Dakle, hvala vam, gospođo DuPre!", pričao je kasnije Mac.

Prošao je Mac kvalifikacije Wimbledona, usput je osigurao i nešto love, 60 funti na dan, pa je mogao preći u hotel. Te godine će John McEnroe postati prvi tenisač koji se iz kvalifikacija probio do polufinala Wimbledona. Od El Shafeija, Dowdeswella, Meilera, Sandyja Mayera preko Denta do Connorsa.

Tenisko čudovište

U jednom trenutku meča protiv četvrtfinala protiv Phila Denta. Dok je McEnroe išao prema svojoj stolici nakon završenog gema, doslovno je razbio svoj Wilson reket na dva dijela i nogom ga udario sve do svoje stolice. U Wimbledonu se to nije moglo tolerirati i gledatelji su počeli zviždati mladog Amerikanca. Dent gotovo nije mogao vjerovati svojim očima kad je počeo shvaćati da je vjerojatno stvorio čudovište. Tenisko.

Video: One of the greatest? Borg v McEnroe 

"Od početka, kada sam niotkuda došao do polufinala Wimbledona sa osamnaest godina, bio sam loš dečko u očima javnosti. (Negdje sam pročitao da je Thomas Hulce, dok je učio za svoju ulogu Mocarta u Amadeusu, gledao video snimke na kojima glumim na teniskom terenu.) Ljudi su od samog početka imali nevjerovatnu reakciju na mene. Možda je moj bijes pokrenuo nešto što su morali zakopati ili progutati kao djeca. Ne znam" kaže John koji će sa svakim novim dolaskom u All England Club imati sve više onih kojih ga jednostavno ne vole. Nisu ni mogli, jer je tu bio slavni Bjorn Borg.

"Borg je bio tri godine stariji, ali je postao profesionalac u mlađim godinama od mene. Bio je udaljen, duševan, samozatajan: što je manje pokazivao sebe, devojke su više vrištale".

Svoj prvi Grand Slam naslov John je dohvatio u New Yorku 1979. godine. Prvi od tri vezana na "domaćem" terenu. Između prvog i drugog naslova u New Yorku, John je igrao i jedno finale Wimbledona.

Video: John McEnroe "Please Tell Me!"

Ono koje je izgubio od Borga u pet setova. U petom je bilo 8-6 za ledenog Šveđanina. ESPN je taj meč proglasio najboljim finalom Wimbledona ikad i jednom od tri ili četiri najvažnija sportska događaja u povijesti. U velikoj anketi TV postaje Channel 4 britanska javnost uvrstila ga je na deseto mjesto na popisu najvećih 100 sportskih događaja u povijesti.

Legendarnih "You cannot be serious"

I koliko god je taj meč za mnoge jedan od najboljih ikad odigranih, ono što je došlo sljedeće godine na istom mjestu. Nešto je ipak na različite načine ostalo zapisano u povijesti tenisa. Ono famozno "You cannot be serious" što je i naslov knjige Johna McEnroea.

"You cannot be serious" od kojih je prošlo 40 godina. Najbesmrtniju rečenicu u tenisu. Prvo kolo Wimbledona, s druge strane mreže je Tom Gullikson. Edward James je bio sudac u stolici. Na jednom poenu je pozvan aut, ali je John zastao.

Video: John McEnroe’s epic Wimbledon meltdown: ‘You cannot be serious!

"Ne mislite valjda ozbiljno. Ta lopta je bila unutra. Svi su vidjeli da je lopta dobra. Vi ste zvali aut."

To su riječi koje će uz sve naslove, sve napravljeno na teniskim terenima, dobro i loše obilježiti John McEnroea. Kasnije tijekom meča će baciti reket, pa je zaradio dodatnu kaznu.

" Ti se nesposobna budala"

Nakon meča je John kaženjen financijski, ali je otišao do kraja na turniru. U finalu je McEnroe u četiri seta svladao Bjorna Borga, čime je završena Šveđaninova nezapamćena seriija od 41. uzastopne pobjede na Wimbledonu.

"Najčudnije od svega bilo je to što sam, od svih finala Wimbledona koje sam dobio, najlakše mogao slaviti u tom finalu koje sam izgubio. Osjećao sam da sam puno bolji igrač. Ali nisam bio fokusiran. Kad sam izgubio, najviše me šokiralo to što se nisam ni najmanje uznemirio. Mrzim gubiti, ali tog dana laknulo mi je što je meč gotov. John me nagovarao da se vratim, da nastavimo naše rivalstvo, ali jednostavno više nisam imao želju", nedavno je u jednom intervju priznao Borg.

Nastavio sa ispadima

Ogorčeni zvaničnici Wimbledona bili su podjednako iznervirani i prekinuli tradiciju jer svog novog 22-godišnjeg šampiona u singlu nisu učinili počasnim članom All England Cluba. John se nije pojavio na svečanoj večeri, jer je “želio provesti dan s obitelji, a ne s dosadnim starcima koji samo što nisu umrli”.

McEnroe je nastavio da se buni protiv vlasti tokom svoje karijere i fanovi su bili gotovo razočarani ako je držao jezik za zubima. Dvije godine nakon Wimbledona na turniru u njujorškom Forest Hillsu rekao tijekom meča Tomasu Smidu da je 'komunističko kopile'. Tenisač Smid, koji je rođen u bivšoj državi Čehoslovačkoj, i njegovi fanovi su bili bijesni zbog ovih riječi.

Sljedeći put kada su igrali jedan protiv drugog, Smid je sjeo svaki put kada bi McEnroe tražio provjeru sudačke odluke. Vrijeđali su se međusobno dok su stajali blizu mreže. Usto je John umalo pogodio protivnika lopticom u usta i poslije se hvalisao jer je pobijedio.

Video: John McEnroe 

U meču Davis Cupa 1987. godine, rasistički je vrijeđao suce, čelnici Queen's Club, privatnog kraljevskog teniskog kluba u Londonu nisu bili zadovoljni Johnovim ponašanjem pa su ga molili 1985. da se odrekne svog počasnog članstva. Na kraju je sve kulminiralo diskvalifikacijom na Australian Openu.

" Jedna od stvari sa kojima nastojim da se pomirim je onaj duboki deo mene koji nije u potpunosti voljan da se odrekne svog bijesa. Na kraju krajeva, osjećam se sigurno da je to dio onoga što me je dovelo do vrha" reći će John McEnroe.

Kopirati
Drag cursor here to close