Prešao u U20 momčad Hermesa

Luka nastavlja sanjati svoj san, sve je bliže profesionalcima

"Utakmice U-20 su tjelesno zahtjevnije, neki igrači su tri godine stariji od mene. Imamo dobrog trenera (Taneli Hautala) i ovo je dobra momčad, u kojoj se mogu razvijati", kaže Luka.
Sport / Ostali sportovi | 19. 09. 2023. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate li se Luke Bodorige? Dječaka koji je među prvima gostovao u Podcastu Sport Centar portala Bljesak. info prije nešto više od godinu dana. Njegova pomalo nevjerojatna priča o zdravstvenim problemima, izboru hokeja na ledu kao sporta kojim će baviti traje i danas.

Od Mladosti do Finske

Šesnaestogodišnji juniorski reprezentativac Hrvatske je sve do sezone 2018./2019. bio član Mladosti, a tada je došlo do velike selidbe mladih hokejaša u Sloveniju. Tamo je u drugoj sezoni igrao za tri kategorije, svoju do 15 godina, te za U-17 i U-19.

Nakon Slovenije, Luka je karijeru nastavio u Finskoj. Kokkolan Hermes je bio njegov klub. Finci su se o Luki raspisali. Točnije, list Österbottens objavio je naslov: "Luka iz Hrvatske naučio je klizati prije nego što je prohodao: "Zahvaljujući hokeju, mogu hodati svojim nogama".

Imao je ponuda iz Austrije i Njemačke, ali izbor je pao na Finsku. U ljeto 2022. pojavila se objava u grupi Karleby na Facebooku. Njegov otac Želimir je napisao da je Luka nakon probnih utakmica dobio ugovor s U18 momčadi Hermesa te da mu je potrebna obitelj u kojoj će živjeti. Brzo su je pronašli, a njegov prošlosezonski trener Tony Witick kaže:

"Jako voli trenirati i simpatičan je. Naravno, ima stvari na kojima treba raditi, ali to se odnosi i na sve ostale u toj dobi".

Ozljeda

Prva sezona počela je dobro, Luka je u Mestisu imao 24 poena u 16 utakmica, no zimus ga je zadesila ozljeda zbog koje je propustio veliki dio sezone. Ipak je ostavio dovoljno dobar dojam da mu ove sezone ponude ugovor s U20 momčadi Hermesa.

"Utakmice U-20 su tjelesno zahtjevnije, neki igrači su tri godine stariji od mene. Imamo dobrog trenera (Taneli Hautala) i ovo je dobra momčad, u kojoj se mogu razvijati."

Video: Luka u Podcastu Sport Centar 

Hermes je tijekom godina bio i odskočna daska mnogim hokejašima u veće kontekste. Kao primjer može se navesti Ivo Jan iz Slovenije. Jan je igrao za Hermes kasnih 1990-ih prije nego što je nastavio dugu hokejašku avanturu, među ostalim, u Švedskoj i Austriji. Dalje od Karlebyja želi i Luka Bodiroga. Nakon ove sezone, sljedeći cilj je putovati dalje preko Atlantika u Sjevernu Ameriku.

San

"Moj agent je iz SAD-a i cilj je pronaći momčad koja igra u sveučilišnoj ligi. Ove godine ću završiti studij u Hrvatskoj. Prošle godine sam također išao u školu u Karlebyju".

Ali nije školska klupa glavni cilj u ovoj fazi njegova života, već klizalište. A Luka ima uzora: njegov sunarodnjak Borna Rendulić odigrao je 15 NHL utakmica u Colorado Avalancheu sredinom 2010-ih i cilj je krenuti njegovim stopama.

"Još kao 13-14-godišnjak počeo sam sanjati da postanem profesionalac, a to još uvijek sanjam", kaže Luka Bodiroga.

Kopirati
Drag cursor here to close