Mostarska skakaonica

Lorens Listo u Mostaru trenira buduće prvake

Proslavljeni skakač Lorens Listo je, nakon zasluženog povlačenja iz natjecanja, energiju usmjerio na prenošenje znanja mladima
Sport / Ostali sportovi | 24. 07. 2020. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni skakač je, nakon zasluženog povlačenja iz natjecanja, energiju usmjerio na prenošenje znanja mladima i oblikovanje budućih mostarskih Ikara. Nove snage obećavaju mnogo, a jedna djevojčica sanja da postane prva Mostarka koja će stati na skakaonicu Red Bull Cliff Diving natjecanja na Starom mostu.

Lorens Listo se prošle godine oprostio od aktivnog natjecanja nakon što je izjednačio rekord legendarnog Emira Balića od 13 titula pobjednika skokova sa Starog mosta. Naravno, bez skokova nije mogao, pa je s braćom Zukanović (Samirom i Erminom), također  prvacima tradicionalnih skokova, osnovao školu skokova.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Ljetna škola

''Motiv za pokretanje škole je bio taj što smo primijetili da već dugi niz godina nemamo novih skakača i da se polako gasi mostarska 'lasta'. To je tradicija duga četiri i po vijeka, i to ne smijemo dozvoliti. Kao dugogodišnji skakač i višestruki šampion, ja na to nikad neću pristati'', kaže Listo.

Škola zimi radi u Gradskoj banji, okupljajući tridesetak djece starosti 12-13 godina. Ljeti se sele do pećine Duradžik i na dvije skakaonice (od šest i 10 metara visine) polaznike nešto starijeg uzrasta pripremaju za skok s mosta.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Ljetna škola

On vidi nekoliko djece s talentom i hrabrošću, koja bi za tri do četiri godine mogla skakati 'lastu' i možda postati njegovi nasljednici. Već naredne nedjelje, na ovogodišnjim tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, četiri-pet polaznika škole će nastupiti u disciplini skokova na noge.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Ljetna škola

Mladi skakači su prošle subote nastupili na natjecanju za juniore na skakaonici „Azer Dželilović“ u Donjoj Mahali. Skokove na glavu i na noge s 10 metara visine ocjenjivao je žiri sastavljen od bivših prvaka. Član žirija bio je i Listo, koji u budućnosti sebe vidi upravo u ulozi suca i trenera.

Želja organizatora je bila da natjecanje juniora organiziraju na četiri ili pet skakaonica duž Neretve, uz finale na Duradžiku. U tome ih je spriječila aktualna situacija, no nadaju se da će im iduće godine poći za rukom.

Prva Mostarka na Red Bull Cliff Diving natjecanju

Nura Krpo je, po Listinim riječima, 'neviđeni talent'. Ova 14-godišnja djevojčica je rođena u Mostaru, a danas s roditeljima živi u Norveškoj. Bavila se gimnastikom, skokove trenira tri godine i juniorska je reprezentativka ove nordijske zemlje u skokovima u vodu.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Nura Krpo

U rodni grad dolazi svakog ljeta i na Neretvi trenira s prijateljima, od kojih je naučila tradicionalnu 'lastu' i 'štangu' (vrsta skoka na noge). No, Nura skače i figurativne skokove, poput onih koje smo posljednjih pet godina imali priliku gledati na takmičenjima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u gradu na Neretvi.

Nažalost, ove godine ćemo ostati uskraćeni za to zadovoljstvo, jer je čitava sezona pomjerena za narednu godinu.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Ljetna škola

Njen san je da jednog dana na tom elitnom natjecanju nastupi pred svojim sugrađanima, rame uz rame s najboljim svjetskim skakačicama na 21-metarskoj platformi.

''Želim biti prva Mostarka koja će nastupiti na Red Bull Cliff Diving natjecanju'', kaže Nura, napominjući kako to želi zbog sebe same, roditelja i rodnog grada.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / Nidal Salčin

Još jedan od polaznika škole je talentirani Nidal Salčin (14), koji plivanje i skokove trenira godinu dana.

''Skokove sam prvi put vidio na TV-u i bio sam oduševljen. Najviše me privukao stil 'let' odnosno skok na noge. Želja mi je da jednog dana skočim sa Starog mosta'', kaže mladi skakač.

Foto: Sulejman Omerbašić Red Bull Cliff Diving / 

Nidal je imao zapažen nastup na natjecanju juniora prošlog vikenda. Želi da sustigne legendarnog Mirsada Dedu Pašića, koji je na Starom mostu čak 11 puta pobijedio u disciplini skokova na noge.

Novo izdanje tradicionalnih skokova sa Starog mosta na rasporedu je u nedjelju 26. srpnja, s početkom u 16 sati. Na natjecanju će nastupiti 40 skakača iz cijele regije, koje će - u skladu s mjerama i preporukama zdravstvenih organizacija - uživo gledati svega 300 gledatelja uz zaštitne maske i socijalnu distancu.

Kopirati
Drag cursor here to close