Rivalstvo pa brak

Ljubav je na ledu

"To nije nešto što bih nužno preporučila ljudima, da se bore za zlatnu olimpijsku medalju protiv osobe s kojom izlaze", kaže Apps.
Sport / Ostali sportovi | 17. 02. 2022. u 01:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno je teško pronaći neki sport u kojem dvije selekcije vode glavnu riječ godinama kao što je to hokej na ledu u ženskoj konkurenciji. Kanada ili SAD. Kanada je četiri puta bila najbolja na Olimpijadi, jedanaest puta na Svjetskom prvenstvu, dok Amerikanke imaju devet titula svjetskih prvakinja i dva zlata iz Nagana odnosno Pyeongchanga. Kanada i SAD nisu se susrele samo jednom od šest olimpijskih finala u ženskom hokeju otkako je ovaj sport uveden 1998.

Novo finale je nešto sasvim očekivano. Rivalstvo koje iz igračica izvlači ono najbolje ali i ono najgore kako kaže američka zvijezda Hilary Knight.

"Istodobno izvlači najbolje i najgore od nas"

Sličnog je mišljenja njena kolegica na drugoj strani Natalie Spooner

"Svaki put kada izađemo na led, želimo im dokazati kako njihovo mjesto nije tu pored nas"

Što kažu Meghan Duggan ili Gillian Apps, Julie Chu, Caroline Ouellette, Kathleen Kauth ili Jayna Hefford? Od šest navedenih, tri su bile reprezentativke Amerike, tri Kanade. Meghan i Gillian su u jednom braku, Chu i Ouellette u drugom, Kathleen i Jayna u trećem. Ljubav, brakovi, obitelji, djeca, ali tko će za koga navijati u finalu?

"Mislim da ćemo imati odvojene sobe i odvojene televizore", reći će Duggan.

Apps je pak pričala o tome kako se dogodila ljubav između takvih konkurentica.

"To nije nešto što bih nužno preporučila ljudima, da se bore za zlatnu olimpijsku medalju protiv osobe s kojom izlaze", kaže Apps.

"No, mislim da sve to puno govori o tome da poštujemo jedni druge dovoljno da znamo da se možemo nositi s nečim takvim. Ako možemo proći takve stvari, onda možemo podnijeti i sve druge moguće izazove koji nam dolaze u životu."

Možda je Meghan i Gillian danas nešto lakše jer ipak nisu na ledu jedna protiv druge. Kao što je to bio slučaj u Sočiju 2014. godine.
Gillian je slavila, Meghan tugovala. Amerikanke su tada bile dodatno potresene iznenadnom smrću aktualne kapetanice Marie-Philip Poulin

Video: Sochi 2014 - women

Dakako, Duggan je bila potpuno shrvana, a Apps je bila iznimno obazriva s proslavom zlata.Četiri godine kasnije, Duggan je dočekala svoj trenutak, kada je SAD svladala Kanadu u raspucavanju, a Jocelyne Lamoureux-Davidson je postigla pobjednički pogodak. Apps, koja je otišla u mirovinu u rujnu 2015., u to je vrijeme bila zauzeta studijem poslovne škole, ali je odletjela u Južnu Koreju kako bi podržala svoju suprugu.

Video: USA v Canada | Women

Chu i Ouellette su igrale jedna protiv druge u Salt Lake Cityju, Caroline je imala više razloga za slavlje, Kanada je bila bolja 3:2. Julie i Caroline su se zbližile 2005. godine, nakon što su provele jedno vrijeme zajedno u hokejaškom kampu u Ontariju.

"Ja sam prekinula sa svojom djevojkom, sve više sam se zbližila sa Caroline, naše prijateljstvo je preraslo u nešto drugo", kaže Chu. Najgore je bilo u Sočiju. To su bile posljednje igre za jednu i drugu.

"Znali smo da su to naše posljednje igre, ali uvijek smo bili tu jedno za drugo. Zato smo uspjeli", dodaje Ouellette koja će godinu poslije s Chu osvojiti i jedan zajednički trofej Clarkson Cup u CWHL-u kao saigračice u momčadi Montreala, tjedan dana snakon što je Ouellette saznala da je trudna sa njihovom kćerkom, Liv.

Video: How Chu, Ouellette forged a relationship out of rivalry

Chu će finale gledati uz Liv koja danas ima četiri godine, te nešto mlađu Tessu koja će uskoro proslaviti drugi rođendan. Ouellette će raditi za kanadski CBC kanal na francuskom jeziku.

"Nemamo barem za sada problema u kojim dresovima će biti naše kćerke. Jedna je premala da bi znala o čemu se radi, drugoj su za sada zanimljivije Anna i Elsea" pojašnjava Cho.

Kod mama je situacija nešto drugačija. Ljubav je ljubav, ali rivalstvo je rivalstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close